© Drago TADIĆ
 
Dubrovnik, 14. 08. 2008.  
Web servisi

   Što izabrati: Blog, MySpace, Facebook?
  
   Pisanje bloga je za one kreativnije osobe koji imaju dušu i senzibilnost, a Facebook je za one koji nemaju što pametno reći drugima, nego uveseljavaju globalno selo škljocanjem fotoaparata. A servis MySpace je nekakva kombinacija; blog plus fejsbuk. Ovi s fejsbuka očito imaju manje problema u životu od ovih s blogova gdje se susreću razne sudbine te potresne i istinite priče. Najveća prednost bloga je ta što tu mnogi otvaraju dušu i pokazuju pravo lice sebe i svog života.
  
   Blog je web servis i alat kojim njihovi vlasnici pišu o događajima iz vlastitog života ili pak komentiraju događanja iz svijeta. Sastoje se od glavnog teksta, komentara te linkova na druge web stranice. Najveća prednost bloga je anonimnost koja omogućava korisniku da potpuno olakša dušu i piše ono što mu je na srcu, bez straha od osude i kritike. Koliko god ima blogova koji se pišu pod izmišljenim imenom, toliko je i onih s pravim imenom i prezimenom, a česti su i oni polu anonimni.
  
   MySpace je zajednica koja kroz objavu tekstova, komentara, fotografija i videa omogućava druženje u virtualnom svijetu. Naravno, tu je moguće i slušati glazbu, dijeliti sve živo i neživo.
  
   Facebook je pak zajednica koje preferira samo vizualno druženje s kojekakvim gadgetima i trendovskim mamcima, gdje se najčešće prezentiraju fotografije i video isječci ...

0 × Sviđa mi se (Like it) × 0

[ dnevnik ]     [ kontakt ]

KOMENTARI ( 17 )
dst, 2008-08-14 u 11:37:12 na vrh stranice

Blog je web alat za jednostavnu izradu i održavanje vlastite dnevničke web stranice, odnosno bloga. U samo dvije minute možete otvoriti svoj blog i početi sa unosom sadržaja koji će putem interneta biti dostupan svima. Svaki korisnik dobiva svoju web adresu. Prostor za pisanje i unos slika je neograničen, a dizajn web stranice možete odabrati među nekoliko ponuđenih ili ga kasnije prilagoditi prema svojem ukusu.
Što su blogovi?

Blog je skraćenica od engleske riječi weblog, što u doslovnom prijevodu znači mrežni dnevnik. Blog je web stranica na kojem pojedinac kronološkim redom obično bilježi svoja razmišljanja i stavove. Na Internetu ih ima na milijune i njihovi vlasnici su ljudi iz svih mogućih slojeva društva i zanimanja. Danas je blog zajednica toliko snažna i brojna da ima utjecaj i na javnom mišljenje.

Zašto koristiti blogove?
Osim što se koriste za zabavu, blogovi su odlični komunikacijski alati koji povezuju korisnike Interneta, timove ili poslovne ljude. Oni pomažu malim grupama da komuniciraju na lakši način nego putem e-maila ili diskusija na forumima. Drugim riječima, blog svakome bez tehničkog znanja omogućava da bude prisutan na mreži svih mreža bez ikakvih ograničenja. Svatko može graditi svoju web stranicu i na njoj stvarati sadržaje kakve god želi i na način koji želi.

Tko sve piše blogove?
Blogove može pisati bilo tko. Među poznatijim blogerima koje valja izdvojiti su premijer Australije John Howard, zatim osnivač najvećeg internetskog aukcijskog sitea eBay Pierre Omidyar, popularni britanski goli kuhar Jamie Oliver, te šefica tokijskog CNN-a Rebecca Mackinnon. Ugledni britanski list Guardian dodjeljuje svoje godišnje nagrade za najbolje britanske blogove.Najzabačenija i svakako najviša lokacija webloga je najviša planina na svijetu - Mt. Everest, odakle je Lorenzo Gariano popratio svaku fazu svog putovanja preko satelitskog telefona kojim je prenosio live audio signal na britanski website Knowledge Media Instituta. Blogovi su i jedino mjesto na kojem iranske žene mogu slobodno komunicirati o takvim tabu temama kao što su muškarci i seks.

Kakvi su sadržaji blogova?
Mnogi blogovi su osobnog karaktera na kojem njihovi vlasnici pišu o događajima iz vlastitog života. Sastoje se od linkova na druge web stranice ili komentara na događaje u svijetu. Neki jednostavno pišu o onome što im je trenutno na umu. Drugi ih koriste za zabavu ili posao, a neki za oboje. Mnoge svjetske kompanije i obrazovne institucije su prepoznale blogove kao izvrstan način komuniciranja između uposlenika za razmjenu ideja i znanja.

Kada je nastao prvi blog?
Mnogi tvrde da je prvi blog nastao prije desetak godina. Njegov autor je bio Marc Andreesen, tvorac prvog web preglednika, nekad popularnog Netscapea. On je na svojem blogu pisao o novitetima koje je uveo u Mosaicu, prethodniku Netscapea. Najstariji i prvi hrvatski blog je upravo moj dnevnik, koji je započeo na stranici http://free-kr.t-com.hr/DragoTadic/dnevnik.htm


MySpace is an online community that lets you meet your friends' friends.

Create a community on MySpace and you can share photos, journals and interests with your growing network of mutual friends!

See who knows who, or how you are connected. Find out if you really are six people away from Kevin Bacon.

MySpace is for everyone:

* Friends who want to talk Online
* Single people who want to meet other Singles
* Matchmakers who want to connect their friends with other friends
* Families who want to keep in touch--map your Family Tree
* Business people and co-workers interested in networking
* Classmates and study partners
* Anyone looking for long lost friends!


Facebook is a social utility that connects people with friends and others who work, study and live around them. People use Facebook to keep up with friends, upload an unlimited number of photos, share links and videos, and learn more about the people they meet.

Anyone can join Facebook
All that's needed to join Facebook is a valid email address. To connect with coworkers or classmates, use your school or work email address to register. Once you register, join a regional network to connect with the people in your area.

Discover the people around you
Facebook is made up of many networks, each based around a company, region, or school. Join the networks that reflect your real-life communities to learn more about the people who work, live, or study around you.

Do more
Facebook's Platform enables anyone, anywhere, to build complete applications that you can choose to use. The possibilities are endless. Define your experience on Facebook by choosing applications that are useful and relevant to your world.

Keep it private
At Facebook, we believe that people should have control over how they share their information and who can see it. People can only see the profiles of confirmed friends and the people in their networks. You can use our privacy settings at any time to control who can see what on Facebook.

 Podržavam ovo što kaže dst.   Nisam za ovo što kaže dst.

miniSTAR, 2008-08-17 u 23:46:29 na vrh stranice

ne vjeruj ženi koja laže, niti muškarcu koji vara .. d;)

 Podržavam ovo što kaže miniSTAR.   Nisam za ovo što kaže miniSTAR.

dst, 2008-08-28 u 17:20:18 na vrh stranice

Facemania je uzela maha i kod nas; škljocanje aparatom je IN?! Fejsmanija je postala prava pošast, ali - neka; neka se 'đeca' zabavljaju ...

 Podržavam ovo što kaže dst.   Nisam za ovo što kaže dst.

www.hrt.hr, 2008-09-11 u 19:57:32 na vrh stranice

11.09.08.
I splitskim školarcima vruće

Više od dvije tisuće učenika splitskih srednjih škola prosvjeduje zbog, kako tvrde, neizdržive vrućine. Prosvjed je organiziran putem internetske stranice facebook. Srednjoškolci su izašli na ulice i traže odgodu nastave dok ne padne temperatura.

Prosvjed je počeo ispred gimnazije Marka Marulića koju pohađa organizator Vice Pleština. Putem facebooka je pokrenuo prosvjed pozvavši učenike da u školu dođu u japankama i kratkim hlačama.

A kninski su srednjoškolci jutros sjeli u svoje klupe bez prigovora, iako su najavljivali novi prosvjed zbog vrućina. Prije dva dana tražili su da se nastava skrati i odgodi. Jučer je školski sat trajao 30 minuta, a tako je i danas. U osnovnim školama nastava je redovita, prema rasporedu u obje smjene.

 Podržavam ovo što kaže www.hrt.hr.   Nisam za ovo što kaže www.hrt.hr.

dst, 2008-09-14 u 13:29:18 na vrh stranice

Internet i online servisi su postali moćno oružje masama, pa tako i učenicima i studentima. Ovo je već druga (ili treća ?) akcija koju su pokrenuli korisnici nekog servisa za druženje, a mladi su se usudili pokrenuti ono što njihovi roditelji mogu samo nijemo promatrati ...

 Podržavam ovo što kaže dst.   Nisam za ovo što kaže dst.

Romano Bolković, 2009-01-31 u 02:12:27 na vrh stranice

Today at 1:36am
10 razloga protiv Facebooka

Facebook je definitivno ušao u hrvatski mainstream, i to ne baš s pozitivnim konotacijama, no iskusni korisnici već odavno znaju za mogući destruktivni potencijal ovog naizgled bezopasnog servisa. Po domaćim novinama posljednji se tjedan stalno provlači pojam Facebook i iako je prosječnom Hrvatu vjerojatno tek otprilike jasno o čemu se tu točno radi, riječ je o društvenoj zajednici koja okuplja popriličan broj fanatičnih korisnika.

Ideja je jednostavna: registrirate se i zapisujete zanimljive trenutke iz svakodnevnog života, potkrijepljene fotkama i video isječcima, i povezujete se s prijateljima koji rade isto to. Zgodno, zar ne? U svakom trenutku možete vidjeti što vaši prijatelji i poznanici rade, čime se bave, kamo putuju i tome slično, a možete s njima i zaigrati raznorazne igre. No Facebook sa sobom nosi i određene opasnosti koje vas mogu lišiti posla, zdravlja, slobodnog vremena i sličnih sitnica. Stoga, kad vas netko pozove na Facebook, prije no što se upustite u tu opasnu avanturu, pročitajte sljedeće retke. Možda ćete nam jednog dana biti zahvalni.

1. Pozdravite se sa slobodnim vremenom
Kao prvo, Facebook je nevjerojatan gutač vremena. Sve se na ovom servisu odvija u stvarnom vremenu, tako da informacije o vašim Facebook prijateljima ne prestaju dolaziti, a vi jednostavno ne možete prestati čitati što je Jakov danas pojeo za doručak. Nakon nekog vremena vaš će se život pretvoriti u bizarni voajerski ringišpil iz kojeg nema izlaza, u kojem prateći živote drugih u svom životu zapravo ne radite ništa pametno.

2. Pozdravite se s poslom
Naravno, sve se to mora odraziti i na posao. Osim što ćete naučiti brzo koristiti kombinaciju tipki Alt+Tab kojima možete sakriti prozor u kojem se nalazi Facebook, morat ćete šefovima objasniti manjak produktivnosti, tup pogled i opću bezvoljnost koja će vas snaći.

3. Vaši kolege vidjet će vaše pijane nepodopštine
Eh, da. Ovo je možda i najveći problem vezan uz Facebook i tu gotovo da se i ne šalimo: prije ili kasnije netko od vaših prijatelja će na Facebook postaviti fotke s jučerašnjeg tuluma, a ako vam je bilo tko s posla prijatelj, svi će sutradan vidjeti kako ste sinoć pokušali balansirati na krovu nečijeg Audija s bocom votke na glavi i flekom od crnog vina na košulji. Ako ne želite da vam se to dogodi, imate nekoliko opcija: kad vas netko tagira na inkriminirajućoj fotki, možete sami skinuti taj tag, također možete jednostavno odbijati prijateljstva s ekipom s posla. Na kraju, možete jednostavno ne izlaziti van i ne piti, ali gdje je tu zabava?

4. Dodavanje prijatelja vodi u neizlječivu ovisnost
Kad smo već kod Facebook prijatelja, ova društvena mreža napravljena je s namjerom da budete u kontaktu s ljudima koje stvarno poznajete. No nigdje ne piše da to mora biti tako, pa neki korisnici kao prijatelje počnu dodavati sve ljude koji im se svide, koji imaju dobru fotku, koji su suprotnog spola, sve dok to ne preraste u bezumnu utrku u nagomilavanju prijatelja čije aktivnosti jednostavno ne možete (a vjerojatno i ne želite) pratiti.

5. Pripremite se na čitanje gomile nebitnih gluposti o ljudima koje ne poznajete
Jednom kad se to dogodi, nema vam druge nego čitati o zahodskim avanturama malog Toma iz Albuquerquea ili o depresiji Marijine papige, jer svi znaju da je izrazito nepristojno maknuti nekoga s liste prijatelja. Ako ste pretrpali listu prijatelja, a ne želite nikoga izbaciti, otkrit ćemo vam mali trik koji možda niste znali: u News Feedu možete za svaku novost kliknuti na Options te podesiti koliko često želite da se pojavljuju vijesti tog tipa ili od tog korisnika.

6. Dosadni prijatelji kojih se ne možete riješiti
Još su veći problem stvarni prijatelji koji su inače sasvim normalni, ali na Facebooku se pretvore u opsjednute manijake koji moraju biti članovi svake grupe, riješiti svaki blentavi kviz i sve to, jasno, podijeliti s vama. Nema vam druge nego svakodnevno klikati na tipku Ignore par desetaka puta te proklinjati dan kad ste se uopće zakačili na taj vražji Facebook.

7. Igranje nevjerojatno zaraznih (glupavih) igara
Jedan od razloga zašto je Facebook toliko popularan i zarazan su dodatne aplikacije, koje su uglavnom posve blesave, ali zato se na njih vrlo brzo zakačite i onda ih se ne možete riješiti. Potpisnik ovog teksta tako zna sve zastave svijeta u mikrosekundi dodijeliti pravoj zemlji, na što je potrošio svega par mjeseci bjesomučnog klikanja po aplikaciji nazvanoj Geo Challenge. A još kad vidite da je vaša omiljena osoba nadmašila vaš rekord, tek tada nećete moći prestati s igranjem. Uglavnom, nema vam spasa.

8. Posvemašnji gubitak privatnosti
Vaše fotografije nekoć ste gledali samo vi, vaša obitelj i bliski prijatelji, a sada ih - putem Facebooka - vidi pola svemira. No Facebook nudi vrlo precizno podešavanje opcija za privatnost, tako da tu i ne vidimo neki veliki problem. Puno je veći problem zaštititi se od samog Facebooka, koji putem vaših aktivnosti zna gdje živite, kojim stranicama surfate, što volite jesti, kada spavate, koji su vam interesi, ukratko - sve. Kod nas to i nije toliko očito, ali na engleskom govornom području to je vrlo razvidno iz reklama na desnoj strani Facebooka koje često pogađaju točno vaše interese. Iako se ne sjećate da ste ikad negdje eksplicitno napisali da, primjerice, kupujete novi automobil, oglasi za rabljene automobile počet će se odjednom pojavljivati sumnjivom učestalošću, a vi ćete se pomalo početi osjećati kao da ste još jedan nesretni žitelj Big Brother kuće.

9. Veze na Facebooku
Ovo je zamka u koju mnogi korisnici upadnu. U osobnim detaljima možete napisati jeste li u vezi i kakva je prirode ta veza: jeste li oženjeni, hodate li, ili su se stvari zakomplicirale. Većina korisnika veselo popuni ove podatke, no što kad veza stvarno ode k vragu? Želite li uistinu svima javno obznaniti da ste prekinuli? Ili pak želite da se stvari pročuju, pa da vas onda začuđeni poznanici neprestano pitaju: 'Ali na Fejsu piše da je sve OK!?' Vjerujte nam na riječ: ovaj korak vam je najbolje preskočiti, ili barem od početka stavite status na 'It's Complicated' i ne mijenjajte ga dok se ne oženite ili ne udate.

10. Zbog Facebooka možete završiti u policiji
Kao što čitate po hrvatskim medijima, otvaranje ili pridruživanje nekoj grupi na Facebooku može rezultirati i ozbiljnim posljedicama. Iako se na svakom forumu pod suncem (a ima ih na milijune) svakodnevno pojavljuju razni trolovi koji polupismeno trabunjaju o Hitleru, ubojstvima, samoubojstvima, seksu sa životinjama i tome slično, odjednom je Facebook postao mjesto na kojem se tjera pravda kad su u pitanju inače rijetko upotrebljavani zakoni o rasnoj mržnji i isticanju nacističkih simbola. No što je, tu je - dok je situacija takva kakva jest i dok odluke donose ljudi koji nemaju pojma o internetu, morat ćete se kloniti sumnjivih grupa na Facebooku, inače biste i vi mogli na kakav obavijesni razgovor.


http://www.facebook.com/note.php?note_id=51512021105&ref=nf

 Podržavam ovo što kaže Romano Bolković.   Nisam za ovo što kaže Romano Bolković.

dst, 2010-07-11 u 21:20:01 na vrh stranice

Rano jutros, u zoru, sam na svojemu fejs-profilu ostavio obavijest kako ću, prema najavi, konačno zatvoriti svoj profil na tom kazarskom servisu kojega nadziru FBI i CIA. I danas popodne sam ga zatvorio. Htio sam ga izbrisati, ali to nije moguće.

A prije nekoliko dana sam se riješio prtljage koju teglim još iz Zagreba ...

 Podržavam ovo što kaže dst.   Nisam za ovo što kaže dst.

good_man, 2010-12-13 u 19:59:30 na vrh stranice

odkud ti serijski broj za windows 7 professional, i nije z2hrm nego 22hrm. sa tim serijskim radi update na bilo kojem kompu. Vjerojatno ti ga je profesor iz informatike u školi dao. Probajte, nećete požaliti!!!!

 Podržavam ovo što kaže good_man.   Nisam za ovo što kaže good_man.

dst, 2010-12-13 u 21:16:10 na vrh stranice

@good_man,
izgleda da sam konj-ja zaboravio da sam ga tamo ostavio.
ono nije broj za širenje i dilanje.
budi fer pa ga ne prenosi dalje.

 Podržavam ovo što kaže dst.   Nisam za ovo što kaže dst.

good_man, 2010-12-15 u 18:44:57 na vrh stranice

ok. Prijatelj koji mi je dao 32 i 64 bitne windowse (zajedno sa pdf-om pun serijskih brojeva za m$ programe) kaže da vlada (nisam siguran) je platila oko 30000 licenci, a koristi ih se puno više. Mene još uvijek zanima od kud ti serijski? Možda si učenik pa ti je neka dobričina od profesora dala serijski, a možda si ti profesor pa si objavio serijski na ovoj stranici. Mene zanima da li sve škole/fakulteti koriste isti serijski ili svaka škola ima svoj jedinstveni? Ja bih rekao ovo prvo jer sam pdf našao na jednom kompjuteru u školi, a prijatel koji ima te windowse, njih je dobio iz druge škole. windowse instaliram samo poznatim osobama, za sad je instalacija bila free. jedino što mi treba, a toga nema na pdf-u je serijski od officea 2010 professional x64. Ako ti nije problem, biš mi mogao nekako dat taj serijski?

 Podržavam ovo što kaže good_man.   Nisam za ovo što kaže good_man.

dst, 2010-12-15 u 18:50:43 na vrh stranice

broj je iz škole, a office 2010 nemam - koristim 2003 i 2007.
pozz!

 Podržavam ovo što kaže dst.   Nisam za ovo što kaže dst.

good_man, 2011-03-19 u 11:36:53 na vrh stranice

aktivacija više ne prolazi :( Prilikom nove instalacije windowsa i aktiviranja, samo se pojavi poruka sa greškom i error 0xC004C020. Što da sad napravim?

 Podržavam ovo što kaže good_man.   Nisam za ovo što kaže good_man.

dst, 2011-03-19 u 12:32:40 na vrh stranice

@good_man,
ne znam jer ga nisam instalirao niti na jedno drugo računalo.

 Podržavam ovo što kaže dst.   Nisam za ovo što kaže dst.

Hrvoje, 2011-03-19 u 19:32:58 na vrh stranice

@good_man Možda je trial verzija na mjesec dana, a možda je OEM verzija za određenu konfiguraciju računala.

 Podržavam ovo što kaže Hrvoje.   Nisam za ovo što kaže Hrvoje.

good_man, 2011-04-11 u 09:54:29 na vrh stranice

Nije trial jer je prije aktivacija normalno prolazila. Sad odjednom više neće da ga taj serial aktivira. Kompjuteri, odnosno windowsi koji su prethodno bili instalirani sa istim serijskim, kod njih update radi i onaj microsoftov program za verifikaciju windowsa kaže da je genuine. I nije verzija za određenu konfiguraciju računala jer na laptopu su bili windowsi aktivirani sa tim serijskim i sve je radilo, ali je c particija bila 20 gb pa sam reinstalirao windowse i promijenio particiju na 50 gb i na novo instalirao windowse i kada sam upisao serijski prilikom aktivacije se pojavi ta ista greška. Serijski sam ponovno upisivao najmanje 10 puta, ali nije pomoglo. Morao sam koristiti aktivator koji je izbrisao wga i nema više onog područja da se vidi ako je windows aktiviran.

 Podržavam ovo što kaže good_man.   Nisam za ovo što kaže good_man.

good_man, 2011-05-26 u 01:01:42 na vrh stranice

U školi na dijeljenom disku (morao sam se potajno logirat kao administrator) pronašao sam windows 7 pro i enterprise, x32 i x64, eng i cro verziju. pronašao sam i serijske koje sam prije imao, a sad su nevažeći. našao sam i office 2010(neznam koja verzija). Ja bilo kome to uploadam u zanjenu za važeći win 7 mak serijski. Svi windowsi zauzimaju ~ 20 gb. U školi su svi škrti tako da ako je netko dobrovoljac da mi pokloni serijski u zamjenu za windowse. Neka to bude prije kraja škole jer ću to uploadat u školi gdje je upload 2mb/s.

 Podržavam ovo što kaže good_man.   Nisam za ovo što kaže good_man.

good_man, 2011-06-05 u 16:30:29 na vrh stranice

Itko???

 Podržavam ovo što kaže good_man.   Nisam za ovo što kaže good_man.NOVI KOMENTAR
ime (i prezime)
e-mail (nije nužno)
komentar na tekst od 14. 08. 2008.

Unesite tekst za komentar !


  zatvori© Drago TADIĆ