© Drago TADIĆ
 
Dubrovnik, 16. 04. 2009.  
Mala zemlja za veliki kriminal

   Ugledni britanski medij BBC objavio je priopćenje britanskog MVP-a povodom reportaže koju su napravili o Hrvatskoj:
Jutarnji list
  
   16.04.2009 14:38
   Britanska vlada: Ne putujte u Hrvatsku, tamo vlada organizirani kriminal
  
   ZAGREB - Britansko ministarstvo vanjskih poslova 7. travnja upozorilo je svoje građane koji ovo ljeto kane posjetiti našu zemlju da budu maksimalno oprezni zbog prijetnje terorizma i organiziranog kriminala u Hrvatskoj.
  
   Napadi se mogu dogoditi na svakom mjestu, uključujući okupljališta imigranata i stranih turista. Ipak, u priopćenju koje stoji na njihovim internetskim stranicama se ističe da Hrvatska ima nisku stopu kriminala te da je nasilni kriminal rijetka pojava.
  
   Također upozoravaju na opasnost od mina, no ističe kako su gusto naseljenim područjima i glavni prometni pravci sigurni. Upozoravaju građane da ne skreću s ceste u nepoznata, udaljena područja bez iskusnoga vodiča.
  
   Svake godine Hrvatsku posjeti 267.000 Britanaca, no većina turista za posjeta nije doživjela nikakvih neugodnosti, stoji na stranicama britanskog Foreign Officea.
  
   Reportažu o Hrvatskoj u kojoj "vladaju mafija i organizirani kriminal" donosi i novinar BBC-a Matt Prodger koji u svom članku podsjeća na ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića te Ivane Hodak.
  
   U reportaži o Hrvatskoj donosi svjedočanstvo Irene Šćurić koja je sa svojom kćerkom bila u restoranu u blizini mjesta na kojemu je odjeknula eksplozija koja je usmrtila Ivu Pukanića i Niku Franjića.
  
   Dva tjedna ranije, upozorava novinar, na stubištu svoga stana u središtu Zagreba ubijena je 26-godišnja Ivana Hodak, odvjetnička vježbenica. Napominje kako policija tvrdi da ju je ubio beskućnik dok su drugi skeptični i drže da je slučaj vjerojatno povezan s umirovljenim generalom, ukradenim draguljima, otmicom i istaknutim mafijašem.
  
   Novinar Matt Prodger također tvrdi da je razgovarao sa Zvonimirom Hodakom, koji mu je iznio kako ne vjeruje u tvrdnje policije te da je uvjeren da iza ubojstva njegove kćeri stoje kriminalci koji su umiješani u aferu dragulji.
  
   Ova priča je posve drugačija od idiličnih prizora Jadranske obale dobro poznatih britanskim turistima, upozorava Matt Prodger.
  
   Ubojstva Ive Pukanića i Ivane Hodak, zajedno s brojnim napadima na novinare i poduzetnike, potvrđuju stav mnogih Hrvata njihovom zemljom vladaju mafijaši koji su se obogatili za vrijeme međunarodnog embarga na uvoz oružja bivšoj Jugoslaviji ranih 1990. Ti su kriminalci danas vodeći poduzetnici u Hrvatskoj, upozorava BBC.
  
   Matt Prodger također je razgovarao s novinarima Goranom Flauderom i Gordanom Malićem koji su se našli na meti mafijaša nakon niza tekstova u kojima razotkrivaju kriminalni milje.
  
   BBC ipak piše i da je Hrvatska pokrenula borbu protiv mafije i korupcije iz želje da što prije udovolji zahtjevima EU-a i postane članica europske obitelji, no sumnja u sposobnost Hrvatske da pravodobno riješi problem korupcije i pravosuđa. (A.V.)
  
   (...)
  
   http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2009,4,16,,159702.jl
Nacional
  
   16.04.2009. / 17:01
   Mesić: 'Upozorenje britanske vlade je neutemeljena anti - propaganda, Hrvatska je sigurna za turiste'
  
   Zaključak BBC-ovog teksta je da se unatoč svemu, u Hrvatskoj bilježi napredak i trud državnih tijela da procesuiraju kriminal, posebice zbog pritiska Unije, no također se izražava sumnja da je Hrvatska sposobna pravodobno rješiti probleme korupcije te reformirati pravosuđe.
  
   Komentirajući službene 'sugestije' britanske vlade, preko kojih su svojim građanima poručili da je hrvatska opasna zemlja u kojoj vlada organizirani kriminal, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić poručio je da se radi o neutemeljenim tezama koje su velika anti-propaganda uoči sezone.
  
   "Nema opasnosti niti za jednog britanskog turista. Hrvatska je sigurna zemlja, a ubojstva se svuda događaju. Jedan moj prijatelj nedavno je ubijen u Moskvi. Pretučen je šipkama pred svojim stanom. Ne možemo reći da je to specijalitet Hrvatske. Ubojstva su se dogodila, ali smatram da je grad Zagreb siguran.
  
   Možete u bilo koje dana ili noći ići u svaki dio grada Zagreba i Hrvatske i ništa vam se neće dogoditi. Očito je da su ova ubojstva bila isplanirana na točno određene ljude. Nije se radilo do ugrožavanja nekih turista koji su došli na odmor u Hrvatsku", kazao je Mesić.
  
   Ogorčeni ovim priopćenjem britanske vlade, iz hrvatske vlade najavili su da će poslati prosvjednu notu britanskom ministarstvu vanjskih poslova.
  
   'Mala zemlja za veliki kriminal': Sanader zbog negativnih izjava o Hrvatskoj šalje prosvjednu notu u London
  
   Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković izjavio je pak da je u kontaktu s britanskim veleposlanstvom. Prema njegovim riječima, Hrvatska je tražila objašnjenje za njihove navode i da se u objektivnom svjetlu prikaže sigurnosna situacija u Hrvatskoj.
  
   Podsjetimo, u priopćenju na službenim stranicama Britanskog ministarstva vanjskih poslova, britanskim je građanima poručeno da, ukoliko misle posjetiti Hrvatsku u nadolazećim mjesecima, trebaju biti iznimno oprezni: ne bi trebali skretati sa ceste u nepoznata područja, jer još ima dosta mina. Također, istaknuli su da se radi o opasnoj zemlji u kojoj je iznimno prisutan organizirani kriminal te prijetnje od terorizma'.
  
   Ugledni britanski medij BBC objavio je priopćenje britanskog MVP-a povodom reportaže koju su napravili o Hrvatskoj, gdje se podsjeća na prošlogodišnje atentate na Ivu Pukanića i Niku Franjića, te ubojstvo Ivane Hodak u centru Zagreba. Prenoseći dojam kako u Hrvatskoj "vladaju mafija i organizirani kriminal", novinar BBC-a Matt Prodger britanskim građanima je prepričao okolnosti koje su dovele do rečenih brutalnih ubojstava: od izjava svjedoka koji su u trenutku atentata bili u blizini zgrade NCL Media Grupe pa do činjenice da je mladu Ivanu Hodak prema policijskoj istrazi ubio beskućni. Napominje također da za potonju tezu u Hrvatskoj javnosti postoji skepsa, jer dio građana smatra da je ubojstvo zapravo povezano sa umirovljenim generalom, ukradenim draguljima, otmicom i istaknutim mafijašem.
  
   Isti novinar prenio je razmišljanja odvjetnika Zvonimira Hodaka, koji je također ustvrdio da ne vjeruje kako iza ubojstva njegove kćeri stoji beskućnik. Radi se o pričama koja su totalna suprotnost turističkim prospektima sa idiličnim prizorima Jadrana, kaže Prodger, te dodaje kako recentna ubojstva i napadi na medijske djelatnike i poduzetnike, potvrđuju mišljenje mnogih Hrvata da tom zemljom vladaju nakadašnji mafijaši a današnji poduzetnici koji enormno bogatstvo imaju zahvaliti mutim poslovima u kojima su sudjelovali za vrijeme međunarodnog embarga na uvoz oružja bivšoj Jugoslaviji tijekom 90-ih godina. Zaključak BBC-ovog teksta je da se unatoč svemu, u Hrvatskoj bilježi napredak i trud državnih tijela da procesuiraju kriminal, posebice zbog pritiska Unije, no također se izražava sumnja da je Hrvatska sposobna pravodobno rješiti probleme korupcije te reformirati pravosuđe...
  
  
   http://www.nacional.hr/clanak/56744/mesic-upozorenje-britanske-vlade-je-neutemeljena-anti-propaganda-hrvatska-je-sigurna-za-turiste

   A gdje je ubojstvo Britt Lapthorne, kao i pokušaj otmica još nekih djevojaka u Dubrovniku, premlaćivanje stranog fotografa i mnoštvo sitnica koje upućuju na udbaški režim koji nastavlja pljačku, držeći tako kriminal i nemoral na vrlo visokoj razini. Rekoh ja davno još kako će se obistiniti moje riječi i ..., bi tako ...

50 ×  Sviđa mi se (Like it) × 50

[ dnevnik ]     [ kontakt ]NOVI KOMENTAR
ime (i prezime)
e-mail (nije nužno)
komentar na tekst od 16. 04. 2009.

Unesite tekst za komentar !


  zatvori© Drago TADIĆ