5. razred

 

 

Cjeline:

 

0. Na početku 5. razreda                       5. Razlomci

1. Prirodni brojevi                                    6. Decimalni brojevi

2. Djeljivost prirodnih brojeva                7. Ponavljanje na kraju šk.g.

3. Skupovi točaka u ravnini                      8. Priprema za popravni ispit

4. Opsezi i površine

 

 

Ako ne možete preuzeti neke materijale (ako linkovi ne rade), osvježite stranicu (stisnite F5 na tipkovnici), pa pokušajte ponovo.
Neke stvari su na preuređivanju...

 

 


 

 

     Testovi za 5. razred           NOVO (rujan 2012.)

Ovdje možete naći višeminutne  testove i ispite znanja za neke cjeline u 5. razredu. 

Gornji link vodi na pdf verziju (201 KB), a ovdje je i doc (609 KB), ako si želite prilagoditi.

 

 


vrh

Mozgalice, zabava i ponavljanje na početku 5. razreda ( prije 1. cjeline)

 

 

Mozgalice - početak školske godine      (pdf, 519 KB)        NOVO (rujan 2011.)

Pri razmišljanju kako da uredim pano na početku ove šk.g. (2011./12.), a posebno kako da petaše na samom početku zainteresiram za matematiku, na pamet su mi pale mozgalice koje sam ovih dana vidjela na stručnom skupu u Zagrebu, pa sam od njih napravila materijal za pano. Te nam je mozgalice prezentirala kolegica (učiteljica matematike i vanjska suradnica AZOO-a) Suzana Barnaki kojoj toplo zahvaljujem na dozvoli da ih iskoristim za izradu ovog materijala i objavim na webu.  Ako si želite prilagoditi materijal, ovdje je i Word verzija (doc, 2.600 MB)
 

Inicijalni ispit na početku 5. razreda               NOVO (rujan 2011.)

Ovdje možete vidjeti kako izgleda inicijalni ispit kojeg pišu moji petaši otprilike pred kraj drugog tjedna nastave, koja su moja razmišljanja o inicijalnom, a tu je i poruka kakvu šaljem roditeljima čija djeca imaju problema sa osnovama računa. Gornji link vodi na pdf verziju (25 KB ), a ovdje je i doc (44 KB), ako želite unositi izmjene.

 

Zabavna matematika

Zabavni zadaci za zagrijavanje na početku 5. razreda.  Gornji link vodi na pdf verziju (32 KB ), a ovdje je i doc (42 KB), ako želite unositi izmjene.

 

Još malo zabavne matematike                 (travanj 2008.)

Ovdje možete naći još nekoliko zabavnih zadataka koje možete iskoristiti za zagrijavanje na početku 5. razreda, bilo na satu ili za zadaću. Najtoplije zahvaljujem kolegici Lidiji Matić na dopuštenju da ove zadatke stavim na svoje web stranice.  ( zip (doc), 35 KB )

 

Otkrijmo sliku -uvježbavanje/ponavljanje osnova računa      (pps, 1.109 MB)           IZMIJENJENO (listopad 2009.)

Ovo je PPT prezentacija koju možemo iskoristiti pomoću projektora da bismo na zanimljiv način ponovili zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje.  

 

 

Vježbajmo množenje

Ovdje je igra za uvježbavanje tablice množenja (klasične), ali i obrata (kliknite na "množitelj" ili "podijeli")...

 

Igrica je sa  Interactive Simulations - University od Colorado at Boulder.

 

 

Radni list - tablica množenja            (veljača 2009.)

Radni listi za ponavljanje tablice množenja. Nakon rješavanja zadataka koriste se dobiveni parovi (rješenja + slova) da bi se dobila imena neobičnih australijskih životinja. Možemo koristiti na dopunskoj ili redovnoj nastavi, kao i za rad s učenicima po prilagođenom programu. Najtoplije zahvaljujem autorima Pavlu Volarovu i Jeleni Volarov na dopuštenju da radni list objavim na ovim web stranicama.   ( zip (doc), 18 KB )

 

Puzzle - tablica množenja i dijeljenja            DORAĐENO (studeni 2007.)

Ovaj materijal možete iskoristiti za ponavljanje tablice množenja i dijeljenja na dopunskoj nastavi, na redovnoj nastavi za rad s učenicima po prilagođenom programu itd. Rješavajući zadatke učenici slažu sliku. Najtoplije zahvaljujem fotografu  Jesusu Rodriguezu ( http://jesusrodriguez.eu ) na dopuštenju da njegove fotografije koristim u ovom materijalu i objavim na webu.  ( zip (doc), 612 KB )

 

Super igrice iz osnova računa            NOVO (ožujak 2012.)

Ovo je link na stranicu udruge Sjedi 5, na kojoj možete naći puno zgodnih igrica za uvježbavanje osnova računa. Upute igrica su na engleskom jeziku, no u većini njih i bez uputa lako možete pogoditi kako se igraju. Na web stranicama iste udruge možete naći edukativne igrice i iz drugih predmeta.

 

Osnove računa

Najosnovniji zadaci iz zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja prirodnih brojeva, koje možemo iskoristiti za ponavljanje na početku školske godine. Iako smo skloni podrazumijevati da učenici nakon završetka 4. razreda dobro vladaju navedenim, praksa nažalost pokazuje malo drugačiju sliku.  ( zip (doc), 7 KB )

 

Spajalica - osnovne računske operacije              (rujan 2009.)

Radni list sa zadacima iz osnova računa. Nakon što se riješe svi zadaci, točke iz spajalice treba spojiti u skladu s redoslijedom dobivenih rješenja. Ako se sve točno napravi, dobiva se zgodan crtež.  ( zip (doc), 11 KB )

 

Računske operacija - igrica        NOVO (studeni 2012.)

Ovo je link na igricu kroz koju možete uvježbavati računske operacije s prirodnim brojevima. Autorica igrice je kolegica Aleksandra-Maria Vuković.

 

Redoslijed računskih operacija - ponavljanje na početku školske godine      DODANA BOJANKA (rujan 2010.)

Ovo su zadaci iz redoslijeda računskih operacija koje s učenicima radim u sklopu ponavljanja na početku školske godine.Tu su i zadaci za tadaću. Kasnije, u 1. cjelini "Prirodni brojevi" opet ćemo se vratiti na slične zadatke, no tada ćemo krenuti i na još složenije...   ( zip (doc), 38 KB )

 

 


vrh

Prirodni brojevi (1. cjelina)

 

     Ovdje možete naći filmiće kroz koje se objašnjava gradivo ove cjeline.        NOVO (lipanj 2012.)

Pozivam vas da na Youtube-u komentirate filmiće da bih dobila povratnu informaciju o korisnosti. O tome će ovisiti hoću li nastaviti sa izradom ovakvih filmića. Napišite što smatrate dobrim i koji su prijedlozi za poboljšanje.

 

   Na vrhu ove stranice  možete naći višeminutne testove i ispit znanja za ovu cjelinu.      NOVO (rujan 2012.)

 

 

Pisanje vitičastih zagrada           (rujan 2010.)

Neki učenici bez problema savladaju pisanje vitičastih zagrada,dok drugi muku muče i završe osnovnu školu a da ih još uvijek ne znaju napisati kako treba. Ovdje su radni listići koje možemo dati ili svim učenicima kad se u 5. razredu prvi put susretnemo s vitičastim zagradama, ili samo onima koji imaju poteškoća s njihovim pisanjem.   ( zip (doc), 198 KB )
 

Pjesmica o nuli - za pano             (rujan 2010.)

Ovo je link na pjesmicu kolegice Dubravke Glasnović-Gracin koja je davne 2000. godine izašla u časopisu MiŠ. Zgodno za staviti na pano. 

 

Čitanje i pisanje velikih brojeva           IZMIJENJENO (rujan 2012.)

Kako pomoću znamenki zapisati broj "tri milijuna šest tisuća i sedamnaest"? Kako čitamo broj 123456789 ? Učenici 5. razreda u pravilu nisu vješti u pronalaženju odgovora na ta pitanja. Provježbajmo i to s njima!  ( zip (doc, pdf), 45KB )

 

Plakat - čitanje prirodnih brojeva

Ideja za izradu plakata o tome kako grupiramo znamenke i kako čitamo prirodne brojeve do dvanaesteroznamenkastog.  (zip (doc), 12 KB )

 

Približna vrijednost

U ovom je dokumentu opisano kako možemo odraditi zaokruživanje prirodnih brojeva na desetice, stotice... ( zip (doc), 15 KB )

 

Svojstva zbrajanja - radni list               NOVO (rujan 2011.)

Ovaj se radni list sastoji od grupe A (s jednostavnijim zadacima) i grupe B (s težim zadacima). Nakon što učenici riješe zadatke za vježbu, u skladu s rješenjima na crtice trebaju zapisati odgovarajuća slova, te time dobiju jednu rečenicu o prirodnim brojevima. Najljepše zahvaljujem autorici materijala, kolegici Zdravki Trajber Đurđević na dozvoli da materijal stavima na web. ( zip (pdf), 86 KB )

 

DZ - Svojstva množenja i distributivnost            (listopad 2010.)

Ovo je Word datoteka koja sadrži zadatke za uvježbavanje primjene svojstava množenja, te svojstva distributivnosti. Pripremila sam ih jer u udžbeniku po kojem radim takvih zadataka nema, a smatram da ih učenici trebaju savladati i provježbati.  ( zip (doc, pdf) , 31 KB )
 

Distributivnost              (studeni 2010.)

Ovdje ćete naći nekoliko PPT prezentacija i jedan Word dokument koji opisuju na koje načine možemo objasniti što nam govori distributivnost. Za nastavu nam je potreban onaj koji će djeci biti najjasniji. Pročitajte uputu u Word dokumentu!  ( zip (pps, doc), 506 KB )

 

Množenje i dijeljenje sa 9                 (travanj 2008.)

Zadaci za ponavljanje tablice množenja i dijeljenja, ali ne trivijalni - treba naći broj koji nedostaje, znati nazive "djeljenik, djelitelj, količnik, umnožak...", razumjeti tekstove zadataka... Najtoplije zahvaljujem kolegici Lidiji Matić na dopuštenju da ove zadatke stavim na svoje web stranice.  ( zip (doc), 55 KB )

 

DZ - za i puta               NOVO (studeni 2011.)

Ovo su zadaci za zadaću kroz koje djeca uvježbavaju zadatke tipa: "Broj 8 uvećaj/umanji za 4.", "Broj 8 uvećaj/umanji 4 puta.", "Za koliko je broj 45 veći od broja 9?", "Koliko puta je broj 45 veći od broja 9?" i sl. Naravno, prvo treba na satu provježbati takve zadatke. ( zip (doc, pdf), 614 KB )

 

Dijeljenje sa i bez ostatka - vizualni prikaz            NOVO (studeni 2011.)

Ovo je link na aplet kojeg nastavnici mogu iskoristiti ako žele učenicima vizualno približiti dijeljenje sa i bez ostatka, kao i višekratnike i djelitelje (prilagodite si aplet u svrhu za koju ga trebate). Aplet je dio Riznice apleta Udruge Normala, a sa španjolskog ga je preveo i prilagodio kolega Damir Belavić.

 

Dijeljenje s dvoznamenkastim i troznamenkastim brojevima

Trebamo li uoće vježbati dijeljenje s dvoznamenkastim i troznamenkastim brojevima? I kako? U ovom sam dokumentu pokušala odgovoriti na oba pitanja.  (zip (doc), 10 KB )

 

Tekstualni zadaci

Tekstualni zadaci iz sve četiri računske operacije, koje možemo rješavati na kraju cjeline. U svakom je zadatku važno razmisliti koju računsku operaciju trebamo primijeniti (ili koje, ako ih trebamo više), točno izračunati, te odgovoriti i razmisliti o smislenosti odgovora. Dio zadataka možemo napraviti na satu, dio zadati za obaveznu zadaću, a dio za neobaveznu.  ( zip (doc), 6 KB )

 

Redoslijed računskih operacija

Zadaci s više računskih operacija i sa zagradama (okruglim, uglatim i vitičastim), od jednostavnjih do složenijih. Izbjegavani su brojevi s kojima ne možemo računati napamet, a naglasak je stavljen na to što se u kojem trenutku računa, a što prepisuje (zadnje učenicima predstavlja jako veliki problem!). Potrebno vrijeme: 2 školska sata. ( zip (doc), 13 KB )

 

Razni zanimljivi plakatići         (listopad 2010.)

Ovaj link vodi na stranicu (ovog weba) s plakatima. Tu ćete naći još dosta plakata koji nisu direktno vezani uz gradivo koje radimo u ovoj cjelini, ali prikazuju razne trikove koji se mogu koristiti pri računanju s nekim prirodnim brojevima, te neke zaniljivosti. Zgodno ne samo za petaše.

 

 

 


vrh

Djeljivost prirodnih brojeva (2. cjelina)

 

     Ovdje možete naći filmiće kroz koje se objašnjava gradivo ove cjeline.        NOVO (studeni 2011.)

   Na vrhu ove stranice  možete naći višeminutne testove i ispit znanja za ovu cjelinu.      NOVO (rujan 2012.)

 

 

Pojam djeljivosti, višekratnici i djelitelji - zadaci za DZ        (studeni 2010.)

Iako navedeni pojmovi na prvi pogled djeluju jednostavno, praksa pokazuje da učenici imaju problema sa njihovim usvajanjem, odnosno da ne poklanjaju dovoljno pažnje redoslijedu brojeva (npr. je li broj 42 djeljiv brojem 6 ili je broj 6 djeljiv sa 42, koji je od brojeva 56 i 8 kojem višekratnik, a koji djelitelj i sl.). Ovdje su zadaci koje uz one "standardne" zadatke iz udžbenika možemo zadavati za zadaću, upravo radi nedoumica poput gore navedenih.  ( zip (doc), 23 KB )
 

DZ - Zajednički djelitelji i zajednički višekratnici - račun napamet           (studeni 2010.)

Zadaci za zadaću kroz ćemo provježbati pronalaženje D-a i V-a napamet.   ( zip (doc), 20 KB )

 

Božićni pano              NOVO (prosinac 2013.)

Ovdje možete naći ideju za izradu Božićnog panoa vezanog uz računanje najvećeg zajedničkog djelitelja, ali i ideju za smišljanje zadataka iz tog gradiva koji su ujedno i humanitarnog karaktera. Dakle, baš u duhu Božića.  Najtoplije zahvaljujem autorici materijala, kolegici Nikolini Klišmanić na dozvoli da ovaj zgodan materijal objavim na svojim web stranicama.  ( zip (docx, pdf), 1.538 MB )

 

Najmanji zajednički višekratnik - ideja za pronalaženje

Kad zbrajamo npr. šestine i osmine, potrebno je na brzinu i napamet naći V(6,8). U 5. razredu u ovoj cjelini trebamo uvježbati kako ga naći. U ovom sam dokumentu opisala jedan praktičan i brz postupak za njegovo pronalaženje.  (zip (doc), 11 KB )

 

Najmanji zajednički višekratnik - životni primjer             NOVO (studeni 2011.)

Ovo je link na odličan aplet kolege Damira Belavića u kojem je vizualiziran jedan životni primjer u kojem trebamo naći najmanji zajednički višekratnik. Aplet je dio Riznice apleta Udruge Normala.

 

Ponavljanje - Djeljivost - Matematička križaljka       (travanj 2010.)

Ovdje možete naći zadatke za ponavljanje cjeline "Djeljivost prirodnih brojeva" čija se rješenja upisuju u kvadrat, te nastaje magični kvadrat. Općenito o magičnim kvadratima možete naći ovdje. Najtoplije zahvaljujem autoru materijala, prof. Bošku Jagodiću na dopuštenju da materijal objavima na ovim web stranicama. ( zip (pdf), 195 KB )

 

Djeljivost - igra memory i igra asocijacije                 (prosinac 2006.)

Ovo su dvije igrice napravljene u Sketchpadu koje pomoću projektora možete iskoristiti za ponavljanje. Glavna autorica igrica: Mirjana Kluković.  ( zip (gsp), 7 KB )

 

Lančanica - materijal za ponavljanje             NOVO (prosinac 2011.)

Ovdje možete naći materijal pomoću kojega se može na zanimljiv način izvesti ponavljanje ove cjeline. Autorica materijala: Marija Aranđelović. Najtoplije zahvaljujem autorici na dozvoli da materijal objavim na webu. ( zip (doc, pdf), 28 KB )

 

 

 


vrh

Skupovi točaka u ravnini (3. cjelina)

 

 

     Ovdje možete naći filmiće kroz koje se objašnjava gradivo ove cjeline.        NOVO (svibanj 2013.)

 

   Na vrhu ove stranice  možete naći testove za dio ove cjeline.      NOVO (rujan 2012.)

 

 

Mjerne jedinice za duljinu        DOPUNJENO (siječanj 2012.)

Mjerne jedinice za duljinu - koje su, što koliko čega ima i zadaci za uvježbavanje.  (zip (doc), 13 KB )

 

Pretvarač mjernih jedinica za duljinu               NOVO (srpanj 2012.)

Na ovoj stranici možete naći pretvarač (metričnih) mjernih jedinica za duljinu. U lijevom stupcu izaberite mjernu jedinicu iz koje pretvrate, u desnom stupcu onu u koju pretvarate, te u polje "Quantity to convert" upišite broj. U polju "Result" prikazat će vam se rješenje. Ovu stranicu koristite da biste provjerili rješenja do kojih ste sami došli, ili da biste otkrili koliko što čega ima (npr. metar centimetara). Ukoliko vas zanimaju i ostale (nemetričke) mjerne jedinice za duljinu, njihov konverter možete naći ovdje ili ovdje.

 

Paralele i okomice - plakat

Materijal za izradu plakata o crtanju paralela i okomica.  (zip (doc), 17 KB )

 

Paralele i okomice - bilježnice

Materijal za zalijepiti u bilježnice; zorno prikazuje kako se crtaju paralele i okomice.  (zip (doc), 12 KB )

 

Ples paralela              NOVO (listopad 2011.)

Imate učenika koji nikako da shvati pojam paralela? Možda gore linkani filmić pomogne... Ako zatrebate,  ovdje je uputa kako skinuti film sa Youtube-a.

 

Krugovi u žitu                    (listopad 2009.)

PPT prezentacija s fotografijama krugova u žitu. Zgodna kao uvod u krug i kružnicu te motivacija da učenici i sami pokušaju napraviti slične 'krugove u žitu'. Najtoplije zahvaljujem autorici prezentacije kolegici Marijani Karničnik na dopuštenju da prezentaciju objavim na ovim web stranicama.   ( zip (pps), 2 615 KB )

 

Osnovni pojmovi vezani uz krug i kružnicu          (veljača 2011.)

Ovo je link na aplet u  Riznici matematičkih apleta udruge Normala, u kojem možete provjeriti koliko dobro poznajte osnovne pojmove vezane uz krug i kružnicu. Aplet se može i skinuti na računalo pa koristiti pomoću projektora (dvoklikom na aplet on se otvara u GeoGebrinom prozoru...). Autor: Damir Belavić.

 

Grčki alfabet - za pano         (rujan 2010.)

U ovoj cjelini učenici se prvi put susreću s grčkim slovima. U nastavi naučimo svega nekoliko njih, pa je zgodno na pano izvjesiti cijeli grčki alfabet da ga učenici mogu vidjeti. Ovdje je jedna verzija za pano. ( zip (doc), 110 KB )
 

Grčki alfabet - radni listić      (rujan 2010.)

Listić za uvježbavanje pisanje nekih grčkih slova.  ( zip (doc), 453 KB )

 

Vrste kutova - kviz              NOVO (veljača 2013.)

Ovo je Geogebra datoteka pomoću koje učenik može provjeriti prepoznaje li vrste kutova. Autor geogebrice: Boris Pein. Najtoplije zahvaljujem kolegi Peinu na dopuštenju da geogebricu objavim na svojim web stranicama. ( ggb, 6 KB )

 

Korištenje kutomjera          (veljača 2011.)
Kako kutomjerom izmjeriti veličinu nacrtanog kuta? I obratno, kako nacrtati kut zadane veličine? Odgovore na ta pitanja naći ćete na gore ponuđenom linku koji vodi na odlične interaktivne web stranice s apletima, kroz koje na zanimljiv način možete naučiti i uvježbati kako koristiti kutomjer. Namijenjeno korištenju učenika na računalu, za samoučenje. Materijal se nalazi na web stranicama udruge Normala. Autorica: Linda Fahlberg Stojanovska. Preveo na hrvatski jezik: Petar Piljić. Materijal je moguće preuzeti na računalo te koristiti offline.
 

Mjerenje kutova

Kako učenike naučiti mjeriti kutove, tj. koristiti kutomjer? Jedan od načina opisan je u ovom dokumentu, a tu je i materijal za njegovu realizaciju. Grafofolije.  (zip (doc), 227 KB )

 

Kako učenike naučiti mjeriti kutove?

Članak izašao u MiŠ-u 2003. godine.  ( zip (pdf), 62 KB )

 

Crtanje kutova - vježba             NOVO (studeni 2012.)

Ovo je link na aplet u kojem možete vježbati crtanje kutova zadanih veličina. Autorica apleta: Aleksandra-Maria Vuković.

 

Mjerenje kutova - vježba             NOVO (studeni 2012.)

Ovo je link na aplet u kojem možete vježbati iščitavanje veličine kuta, tj. korištenje kutomjera. Autorica apleta: Aleksandra-Maria Vuković.

 

Vršni i susjedni kutovi             (travanj 2007.)

Dva GeoGebra uratka koji prikazuju odnos vršnih i susjednih kutova. Najtoplije zahvaljujem kolegi Niki Grgiću na dopuštenju da uratke stavim na ove web stranice.   ( zip (ggb), 4 KB )

 

Susjedni kutovi - stupnjevi - kviz              NOVO (veljača 2013.)

Ovo je Geogebra datoteka pomoću koje učenik može provjeriti razumije li odnos između susjednih kutova (sukuta), odnosno zna li iz veličine jednog od tih kutova, izračunati veličinu drugog. Autor geogebrice: Boris Pein. Najtoplije zahvaljujem kolegi Peinu na dopuštenju da geogebricu objavim na svojim web stranicama. ( ggb, 8 KB )

 

Susjedni kutovi - stupnjevi i minute - kviz        NOVO (studeni 2012.)

Ovo je link na aplet pomoću kojeg možete vježbati izračunavanje veličine susjednog kuta, ako je veličina zadanog kuta dana pomoću stupnjeva i minuta. Autor: Damir Belavić.

 

Kaleidoskop - osna simetrija            NOVO (veljača 2013.)

Kakve zgodne slike mogu nastati pomoću osne simetrije? Pogledajte u ovoj geogebrici! Zgodno za korištenje pomoću projektora. Autor geogebrice: Boris Pein. Najtoplije zahvaljujem kolegi Peinu na dopuštenju da geogebricu objavim na svojim web stranicama. ( ggb, 6 KB )

 

Osna simetrija                 IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Materijal za projektor. Pomaže u razvijanju osjećaja što je to osna simetrija i u razvijanju osjećaja/procjene gdje se nalazi slika, iz čega izvodimo zaključak kako konstruirati sliku. Nakon razvijanja osjećaja krećemo na konstrukciju na papiru...  (zip (gsp), 8 KB )

 

Osnosimetrični likovi            (svibanj 2010.)

PPT prezentacija koja sadrži puno zgodnih osnosimetričnih slika, te pojašnjava po čemu prepoznajemo je li neki lik osnosimetričan. Ukratko se objašnjava i kako pronaći osnosimetričnu sliku nekog lika (najjednostavniji slučajevi). Najtoplije zahvaljujem autorici Jeleni Volarov na dozvoli da ovu zgodnu prezentaciju objavim na svojim web stranicama.   ( zip (ppt), 1.991 KB )

 

Kviz za ponavljanje geometrije 5. razreda (online)        NOVO (veljača 2012.)

Ovo je jako zgodan kviz kolege Željka Brčića za ponavljanje geometrije koju radimo u 5. razredu (u ovoj i idućoj cjelini). Nakon što riješite kviz, ako ponovo posjetite istu stranicu (ili je osvježite), bit će drugačija pitanja, pa možete još vježbati... Još kvizova kolege Brčića možete naći ovdje.

 

 

 


vrh

Opsezi i površine (4. cjelina)

 

   Na vrhu ove stranice  možete naći testove za dio ove cjeline.      NOVO (rujan 2012.)

 

 

Zadaci za zadaću (za cijelu ovu cjelinu)        NOVO (ožujak 2012.)

Ovdje možete naći zadatke za zadaću koje možemo zadavati u ovoj cjelini. Zadaci pokrivaju sljedeća područja: označavanje duljina stranica lika, pojam opsega, vrste trokuta i njihovi opsezi, opsezi općenito (i uvrštavanje u formulu općenito), vrste četverokuta i njihovi opsezi, složeniji zadaci s opsezima, pojam površine, kvadratne mjerne jedinice i pretvaranje iz jedne u drugu, formule za površinu pravokutnika i kvadrata, složeniji zadaci s opsegom i površinom, crtanje trokuta i četverokuta (jednostavniji slučajevi). Ostali materijali koje možete naći unutar ove cjeline (na ovoj web stranici), pojašnjavaju mnoge stvari koje se pitaju u ovoj zadaći i stoga dobro dođu za korištenje na satu pomoću projektora.  ( zip (doc, pdf), 1690 KB )

 

Pojam opsega                 IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Materijal za projektor. Pojašnjava kako (slovima) označavamo duljine stranica i kako sa slike očitavamo formulu za opseg. Tu su i zadaci za zadaću.  (zip (gsp, doc), 22 KB )

 

Vrste trokuta - igra             NOVO (studeni 2012.)

Ovo je link na aplet pomoću kojeg možete provjeriti koliko dobro prepoznajete koje je vrste nacrtani trokut - s obzirom na stranice i s obzirom na kutove. Autor apleta: Damir Belavić.

 

Kvadrat ili kocka - pjesmice            NOVO (rujan 2012.)

Učenici često miješaju nazive "kvadrat" i "kocka". Ovdje su pjesmice koje možemo staviti na pano i koje će nekome možda pomoći da zapamti razliku između ta dva pojma. Jedna je pjesmica preuzeta sa stranice "Studentski radovi", a druga sa Youtube-a (radi se o igrokazu), a obje su nastale u sklopu kolegija "Metodika matematike 2"  2010./11. u projektu "Kocka ili kvadrat" na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Čakovcu, prof. Dubravka Glasnović Gracin.  Zahvaljujem prof. Dubravki Glasnović Gracin i webmasterici Adeli Jadan na dozvoli da objavim pjesmice. ( zip ( doc, pdf), 270 KB )

 

Pojam površine i mjerne jedinice               IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Materijal za projektor. Pojašnjava pojam površine i potrebu za uvođenjem kvadratnih mjernih jedinica, te pojašnjava njihovo značenje i primjenu.  (zip (gsp), 15 KB )

 

Pretvaranje kvadratnih mjernih jedinica                 IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Materijal za projektor. Vizualno navodi na zaključak koliko jedan kvadratni decimetar ima kvadratnih centimetara i kvadratnih milimetara, te se izvodi i općenitiji zaključak o pretvaranju kvadratnih mjernih jedinica.  (zip (gsp), 12 KB )

 

Mjerne jedinice za površinu          DOPUNJENO (siječanj 2012.)

Mjerne jedinice za površinu - koje su, što koliko čega ima i zadaci za uvježbavanje.  (zip (doc), 13 KB )

 

Kvadratni decimetar i kvadratni centimetar - za pano

Kako izgledaju kvadratni decimetar i kvadratni centimetar i sličica na kojoj se vidi koliko kvadratni decimetar ima centimetara. Materijal za isprintati i staviti na pano.  ( zip (doc), 8 KB )

 

Pretvarač mjernih jedinica za površinu               NOVO (srpanj 2012.)

Na ovoj stranici možete naći pretvarač (metričnih, kvadratnih) mjernih jedinica za površinu. (Za one koji ne znaju engleski, riječ "square" u ovom slučaju znači "kvadratni"). U lijevom stupcu izaberite mjernu jedinicu iz koje pretvrate, u desnom stupcu onu u koju pretvarate, te u polje "Quantity to convert" upišite broj. U polju "Result" prikazat će vam se rješenje. Ovu stranicu koristite da biste provjerili rješenja do kojih ste sami došli, ili da biste otkrili koliko što čega ima (npr. kvadratni metar kvadratnih centimetara). Ukoliko vas zanimaju i ostale (nemetričke) mjerne jedinice za površinu, njihov konverter možete naći ovdje.

 

Površina pravokutnika i kvadrata                IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Materijal za projektor. Navodi nas na formule P=a*b i P=a*a i pojašnjava ih. (zip (gsp), 18 KB )

 

Ponavljanje - Opsezi i površine - Magični kvadrat       (travanj 2010.)

Ovdje možete naći zadatke za ponavljanje gradiva o opsezima i površinama. Rješenja zadataka se upisuju u kvadrat, te nastaje magični kvadrat. Općenito o magičnim kvadratima možete naći ovdje. Najtoplije zahvaljujem autoru materijala, prof. Bošku Jagodiću na dopuštenju da materijal objavima na ovim web stranicama. ( zip (pdf), 335 KB )

 

Ponavljanje - memory igrica             (ožujak 2006.)

Ovo je GSP datoteka koju možete koristiti pomoću projektora da biste s učenicima kroz igru ponovili osnovno u vezi geometrijskih likova. Zadatke je smislila kolegica Mirjana Kluković.  Ideja izrade memory igrice u GSP-u: Goran Stajčić i Tamara Nemeth. ( zip (gsp), 7 KB )

 

Tangram i površina            (travanj 2010.)

Ovdje možete naći PPT prezentaciju u kojoj se objašnjava što je tangram, zadaju se zadaci za slaganje raznih likova, te se uspoređuju njihove površine... Tu je i Word datoteka s modelom tangrama. Najtoplije zahvaljujem autorici prezentacije, kolegici Jeleni Volarov na dopuštenju da prezentaciju prevedem na hrvatski jezik i objavim na svojim web stranicama.   zip ( ppt, doc), 863 KB )

 

Lančanica - materijal za  ponavljanje                NOVO (prosinac 2011.)

Ovdje možete naći materijal pomoću kojega se može na zanimljiv način izvesti ponavljanje osnovnih stvari iz geometrije. Autorica materijala: Marija Aranđelović. Najtoplije zahvaljujem autorici na dozvoli da materijal objavim na webu. ( zip (doc, pdf), 39 KB )

 

Kviz za ponavljanje geometrije 5. razreda (online)        NOVO (veljača 2012.)

Ovo je jako zgodan kviz kolege Željka Brčića za ponavljanje geometrije koju radimo u 5. razredu. Nakon što riješite kviz, ako ponovo posjetite istu stranicu (ili je osvježite), bit će drugačija pitanja, pa možete još vježbati... Još kvizova kolege Brčića možete naći ovdje.

 

 

 


vrh

Razlomci (5. cjelina)

 

 

    Filmići o razlomcima              NOVO (ožujak 2014.)

Link na stranicu na kojoj možete naći filmiće koji pojašnjavaju osnovne stvari o razlomcima.

 

 

 

Uvod u razlomke - simulacija

Poigrajte se s razlomcima u ovoj simulaciji...

 

Fractions Intro
Kliknite ovdje...

Simulacija je sa  Interactive Simulations - University of Colorado at Boulder.

Preuzeti ju možete i s ove stranice, a možda izaberete i englesku verziju...

 

 

Složi razlomak - simulacija

Iz donjeg dijela ekrana dovucite odgovarajuće dijelove i njima popunite lik u središtu ekrana, te zatim dovršenu sličicu odvucite uz odgovarajući broj koji je uz desni rub ekrana.

Ili, ako su vam dolje ponuđeni brojevi, pomoću njih složite razlomak u središtu ekrana, te ga odvucite do odgovarajuće sličice desno.

U Laboratoriju razlomaka možete popunjavati željeni dio kruga u središtu, te pokraj toga složiti odgovarajući razlomak i/ili mješoviti broj.

Poigrajte se...

 

Build a Fraction
Kliknite ovdje...

Simulacija je sa  Interactive Simulations - University of Colorado at Boulder.

Preuzeti ju možete i s ove stranice, a možda izaberete i englesku verziju...

 

 

Sparivanje razlomaka - simulacija

Na vagu dovucite ili sličicu i odgovarajući broj ili dvije odgovarajuće sličice...

 

Fraction Matcher
Kliknite ovdje...

Simulacija je sa  Interactive Simulations - University of Colorado at Boulder.

Preuzeti ju možete i s ove stranice, a možda izaberete i englesku verziju...

 

 

 

Razlomci - u tren oka do željene sličice...         IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Ovo je Geometer's Sketchpad datoteka koju možete iskoristiti ako trebate sličicu na kojoj su obojane npr. 3/7, 5/4 ili 2 4/9 kruga, pravokutnika, romba... Jednostavno otvorite sketch, utipkajte odgovarajuće brojeve i kopirajte dobivenu sličicu tamo gdje je trebate (npr. u Word dokument). Možete koristiti pri izradi kontrolnih, materijala za plakate, panoe, grafofolije...  ( zip (gsp), 19 KB )

 

Slike pizze              DORAĐENO (studeni 2012.)

Ovdje možete naći slike (fotografije) pizze i njenih dijelova, te upute kako ih pripremiti za korištenje na satu. Kad već ne jedemo pizze o kojima često u ovoj cjelini pričamo, da ih barem pošteno vidimo u svim tim slučajevima o kojima pričamo. :-) Dakle, slike pizze nalijepimo na karton, izrežemo po rubovima, sa stražnje strane nalijepimo magnetiće, te ih možemo pričvršćivati na ploči kad zatreba. Ako odlučite napraviti puno modela, trebat će vam puno magnetića, a za to je vrlo praktično koristiti magnetne folije koje možete rezati po želji.     ( zip (doc), 58 KB )

 

Razlomci - uvod               IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Materijal za projektor. Može se koristiti na 1. satu na kojem uvodimo razlomke. Zorno i dinamično pojašnjava pojam razlomka (promjenom brojnika i / ili nazivnika na slici se istovremeno događaju odgovarajuće promjene), a slika nastaje korak po korak, kao da je crtamo na ploči / papiru.  (zip (gsp), 16 KB )

 

Nepravi razlomci - uvod               IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Materijal za projektor. Nakon što smo naučili kako obojati 3/4 kruga, pitamo se kako obojati njegovih 5/4. Ovaj materijal to zorno i dinamično pojašnjava. Pogodan za korištenje već na 2. satu cjeline "Razlomci".  (zip (gsp), 36 KB )

 

Mješoviti brojevi - uvod              IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Materijal za projektor. Zorno i dinamično pojašnjava pojam mješovitog broja.  (zip (gsp), 27 KB )

 

Pravi razlomci - igra          NOVO (studeni 2012.)

Ovo jelink na igru kroz koju ćete provjeriti prepoznajete li koji su razlomci pravi. Autorica igre: Aleksandra-Maria Vuković.

 

Razlomci - osnove - zadaci za DZ              DODANA RJEŠENJA (travanj 2012.)

Ovo su papiri koje možemo umnožiti i podijeliti učenicima, te s njih zadavati zadaću. Sadrže zadatke kakvih u nekim našim udžbenicima nema, a kakve (po mom mišljenju) treba napraviti s učenicima da bi shvatili neke osnovne stvari. Rješenja su dopisana naknadno. Pisana su na brzinu, pa molim da mi u slučaju pronalaženja grešaka javite (unaprijed hvala!).  ( zip (doc), 2.893 MB )

 

DAN-NOĆ ili BROJNIK-NAZIVNIK              (listopad 2010.)

Ovo je opis igrice koju možemo igrati da bi se lakše zapamtilo koji dio razlomka se zove brojnik a koji nazivnik. ( zip (doc), 5 KB )

 

Ponavljanje - razlomci i mješoviti brojevi (osnove)          IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Materijal za projektor. Služi za ponavljanje i sistematizaciju osnovnog o pravim i nepravim razlomcima, te mješovitim brojevima.  (zip (gsp), 22 KB )

 

Pojam razlomka - apleti              IZMIJENJENO (LISTOPAD 2012.)

Ovo je link na aplete koji na zanimljiv način pojašnjavaju pojam razlomka. Ako vam je cilj naučiti ovo gradivo (tj. ako ste učenik), možete jednostavno posjetiti linkanu stranicu te čitati tekstove na njoj i koristiti aplete u skladu s uputom, a ako ste nastavnik/ca, možete i preuzeti pripadne geogebrice tako da napravite dvostruki klik na bilo koji aplet - time će vam se on otvoriti u GeoGebri, te si ga možete snimiti na računalo i koristiti npr. na satu pomoću projektora, a možete unijeti i željene promjene prije sata te snimiti.

Ostale aplete u vezi razlomaka možete naći ovdje ili u Riznici matematičkih apleta udruge Normala.

 

Razlomak kao dio skupine - apleti           IZMIJENJENO (LISTOPAD 2012.)

Ovo je link na aplete koji na zanimljiv način pojašnjavaju razlomak kao dio skupine (npr. koliko je 3/7 od 14) . Ako vam je cilj naučiti ovo gradivo (tj. ako ste učenik), možete jednostavno posjetiti linkanu stranicu te čitati tekstove na njoj i koristiti aplete u skladu s uputom, a ako ste nastavnik/ca, možete i preuzeti pripadne geogebrice tako da napravite dvostruki klik na bilo koji aplet - time će vam se on otvoriti u GeoGebri, te si ga možete snimiti na računalo i koristiti npr. na satu pomoću projektora, a možete unijeti i željene promjene prije sata te snimiti.

Ostale aplete u vezi razlomaka možete naći ovdje ili u Riznici matematičkih apleta udruge Normala.

 

Apleti o mješovitim brojevima             IZMIJENJENO (LISTOPAD 2012.)

Ovo je link na aplete koji na zanimljiv način pojašnjavaju pojam mješovitog broja. Ako vam je cilj naučiti ovo gradivo (tj. ako ste učenik), možete jednostavno posjetiti linkanu stranicu te čitati tekstove na njoj i koristiti aplete u skladu s uputom, a ako ste nastavnik/ca, možete i preuzeti pripadne geogebrice tako da napravite dvostruki klik na bilo koji aplet - time će vam se on otvoriti u GeoGebri, te si ga možete snimiti na računalo i koristiti npr. na satu pomoću projektora, a možete unijeti i željene promjene prije sata te snimiti.

Ostale aplete u vezi razlomaka možete naći ovdje ili u Riznici matematičkih apleta udruge Normala.

 

Pretvaranje mješovitog broja u razlomak               IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Materijal za projektor kojeg možete iskoristiti da biste učenike na zanimljiv način i uz zoran prikaz naveli na to kako se mješoviti broj pretvara u razlomak.  ( zip (gsp), 7 KB )

 

Pretvaranje mješoviti broj ↔ razlomak (igrica)          NOVO (studeni 2012.)

Ovo je link na igricu kroz koju možete uvježbavati kako se razlomci pretvaraju u mješovite brojeve i obratno. Autorica igrice je kolegica Aleksandra-Maria Vuković.

 

Razlomci -objedinjavanje različitih pristupa  ili  Muke zvane "razlomci"

Kako obojati 3/4 pravokutnika? Koliko je 3/4 od 20 ? Koji je dio pakovanja pojeden ako je od ukupno 12 bombona pojedeno 9 ?Koliko je 2:3 ? ... - Kako učenicima objasniti da u svim ovim (i mnogim drugim) zadacima pojam razlomka znači isto? Jedan od načina opisan je u ovom dokumentu, a tu ćete naći i jako puno zadataka o razlomcima. Ovo je zapravo članak koji je izašao u Poučku br. 29, god. 2007.  (zip (doc), 50 KB )

 

Zadaci s razlomcima

Nekoliko zanimljivih zadataka koje možemo iskoristiti za pojašnjavanje, ponavljanje, provjeru... osnovnih stvari o razlomcima.  (zip (doc), 8 KB )

 

Razlomcima do poslovica i lijepih misli            (travanj 2006.)

Zadaci za razonodu - ako razumijemo razlomke, primjenom znanja na ove zadatke doći ćemo do lijepih misli i poslovica. Ovdje ćete naći i zadatke koje su smislili moji učenici. Ideja izrade ovakvih zadataka: Marijana Vrzić.   ( zip (doc), 16 KB )

 

Proširivanje i skraćivanje razlomaka            IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Materijal za projektor. Pojašnjava što znači proširiti / skratiti razlomak, te zorno navodi na zaključak da je prošireni / skraćeni razlomak jednak početnom.  (zip (gsp), 13 KB )

 

Proširivanje razlomaka 2

Ako nemate projektor ili Geometer's Sketchpad, pa ne možete koristiti prethodni materijal, možda Vam se svidi pristup opisan u ovom dokumentu.  (zip (doc), 6 KB )

 

Memory igrica - razlomci - ponavljanje             (ožujak 2007.)

Ovo je igrica napravljena u Sketchpadu koju možete pomoću projektora iskoristiti za ponavljanje razlomaka. Zahvaljujem kolegici Mirjani Kluković na dopuštenju da igricu stavim na ove web stranice.    ( zip (gsp), 3 KB )

 

Zbrajanje i oduzimanje razlomaka - Kojim putem do sira?    ISPRAVLJENE POGREŠKE (listopad 2008.)

Zadaci iz zbrajanja i oduzimanja razlomaka, prirodnih i mješovitih brojeva (jednakih nazivnika). Budući da su u svim zadacima jednaki nazivnici, ovo je zgodno za uvježbavanje računanja napamet, međutim ne smijemo zaboraviti srediti rezultat! Točnim rješavanjem i sređivanjem rezultata dobivamo put kojim miš ide do sira. Najtoplije zahvaljujem kolegici Ireni Mezei-Belovai na dopuštenju da ovaj zgodni materijal stavim na ove web stranice.  ( zip (pdf), 33 KB )

 

Rode i Čigoč                 (svibanj 2008.)

Ovo su radni listovi koje sam pripremila za učenike 5. razreda kad smo išli na terensku nastavu u Čigoč - Europsko selo roda. Na pomoćnom radnom listu nalaze se zadaci većinom vezani uz razlomke i rode ili selo Čigoč, a rješavanjem tih zadataka dobivaju se parovi broj-slovo koje kasnije koristimo da bismo na drugom listu "Rode i Čigoč" otkrili riječi koje nedostaju.       ( zip (doc), 64 KB )

 

Razlomci - ponavljanje             (travanj 2009.)

PPT prezentacija za ponavljanje cjaline "Razlomci" koju radimo u 5. razredu. Ovo je skraćena verzija prezentacije koju možemo koristiti na kraju cjeline o razlomcima koju radimo u 6. razredu.        ( zip (pps), 185 KB )

 

Ponavljanje - Razlomci - Magični kvadrat       (travanj 2010.)

Ovdje možete naći zadatke za ponavljanje cjeline "Razlomci". Rješenja zadataka se upisuju u kvadrat, te nastaje magični kvadrat. Općenito o magičnim kvadratima možete naći ovdje. Najtoplije zahvaljujem autoru materijala, prof. Bošku Jagodiću na dopuštenju da materijal objavima na ovim web stranicama. ( zip (pdf), 109 KB )

 

Razlomci - KVIZ                 NOVO (rujan 2011.)

Klikom na gornji link startat ćete kviz (u novom tabu) kojim možete provjeriti kako vladate osnovama iz razlomaka. Autorica kviza je kolegica Petra Korenić. Kviz je izrađen pomoću programa Microsoft Office PowerPoint 2007 & Adobe Presenter 7.0.0. Ukoliko želite kviz snimiti na svoje računalo (da biste ga mogli startati bez pristupa internetu i/ili da biste mogli napraviti izmjene), download verzija je ovdje  ( zip, 2.142 MB ); pročitajte upute u njoj. Najtoplije zahvaljujem kolegici Korenić na dozvoli da kviz objavim na ovim web stranicama.

 

Korelacija: matematika - vjeronauk             (siječanj 2011.)

Ovdje možete naći radni list na kojem su zadaci u kojima treba primijeniti znanje iz vjeronauka i matematike. Sastavili su ga učenici OŠ "Kman - Kocunar" iz Splita. Najtoplije zahvaljujem njihovoj vjeroučiteljici, kolegici Sanji Sinovčić na dozvoli da materijal objavim na svojim web stranicama. ( zip (doc), 1157 KB )
 

Kviz za ponavljanje razlomaka (5. razred) - online          NOVO (veljača 2012.)

Ovo je jako zgodan kviz kolege Željka Brčića za ponavljanje ove cjeline. Nakon što riješite kviz, ako ponovo posjetite istu stranicu (ili je osvježite), bit će drugačija pitanja, pa možete još vježbati... Još kvizova kolege Brčića možete naći ovdje.

 

 

 

 


vrh

Decimalni brojevi (6. cjelina)

 

 

    Filmići o decimalnim brojevima               NOVO (svibanj 2012.)

Link na stranicu na kojoj možete naći filmiće koji pojašnjavaju osnovne stvari o decimalnim brojevima.

 

 

Decimalni brojevi - u tren oka do željene sličice           (rujan 2006.)

Ovo je Geometer's Sketchpad datoteka koju možete iskoristiti ako trebate sličicu na kojoj su obojana npr. 3.7, 2.53, 0.476 ili 0.2964 kvadrata. Jednostavno otvorite sketch, utipkajte odgovarajuće brojeve i kopirajte dobivenu sličicu tamo gdje je trebate (npr. u Word dokument). Možete koristiti pri izradi kontrolnih, materijala za plakate, panoe, grafofolije...  ( zip (gsp), 19 KB )

 

Općenito o cjelini "Decimalni brojevi"

Ovo je poruka sa diskusijske liste nastavnika matematike u kojoj sam (na upit jednog kolege) skrenula pažnju na neke važne detalje u cjelini "Decimalni brojevi" s kojima učenici znaju imati problema...  (zip (doc), 9 KB )

 

Decimalni brojevi - osnove                IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Ovo je GSP datoteka koju možete koristiti pomoću projektora da biste učenicima zorno pojasnili:  a) pojam decimalnog broja, odnosno značenje desetinki, stotinki... u decimalnom broju,   b) u kojem su (općenito) međusobnom odnosu desetinke, stotinke...,    c) koje decimale su najpresudnije za veličinu decimalnog broja...   U datoteci je i detaljan opis kako se može koristiti na satu.   ( zip (gsp), 58 KB )

 

Plakat - Decimale               NOVO (svibanj 2013.)

Ovdje možete naći materijale za izradu plakata koji prikazuje koliko su velike desetinke, stotinke, tisućinke i desettisućinke, kako obojati 2.5748 kvadrata i gdje se na brojevnom pravcu nalazi broj 2.5748 .  ( zip (doc, pdf), 420 KB )
 

Igra Decimalna točkica             NOVO (travanj 2013.)

Ako vaši učenici teško pamte koji dio decimalnog broja je decimalni a koji dekadski, evo ideje za igru koja može pomoći u pamćenju. Autorica ideje je kolegica Gabrijela Poljak, a igru izvode učenici Osnovne škole Tenja.

 

Nazivi znamenaka decimalnog broja - igra         NOVO (prosinac 2012.)

Ovo je link na igricu kroz koju možeš provjeriiti znaš li nazive znamenki u decimalnom broju, i kroz koju ćeš igranjem utvrditi te nazive. Autorica apleta je kolegica Aleksandra-Maria Vuković, a aplet se nalazi u Riznici matematičkih apleta udruge Normala.

 

Decimalni brojevi - zorno i jasno          (travanj 2007.)

Članak izašao u MiŠ-u br. 36 (god. 2006.) u kojem sam opisala kako koristim Sketchpad datoteke pri obradi decimalnih brojeva.   ( zip (doc), 834 KB )

 

Iz decimalnog oblika u ostale...           IZMIJENJENO (rujan 2006.)

Ovo je GSP datoteka koju možete koristiti pomoću projektora. U njoj je prikazano kako se decimalni broj pretvara u mješoviti broj i razlomak, a također i kako se može zapisati kao zbroj cijelog dijela i dekadskog(ih) razlom(a)ka. Tu su i sličice koje navode na željene jednakosti i pojašnjavaju ih.  ( zip (gsp), 14 KB )

 

Križaljka                   NOVO (prosinac 2011.)

Ovo je križaljka za čije je popunjavanje potrebno osnovno znanje uglavnom iz decimalnih brojeva i razlomaka (5. razred). Autorica križaljke: Marija Aranđelović. Najtoplije zahvaljujem autorici na dozvoli da križaljku objavim na webu. ( zip (doc), 21 KB )
 

Super igrice iz decimalnih brojeva            NOVO (ožujak 2012.)

Ovo je link na stranicu udruge Sjedi 5, na kojoj možete naći puno zgodnih igrica za uvježbavanje raznih stvari o decimalnim brojevima. Upute igrica su na engleskom jeziku, no u većini njih i bez uputa možete pogoditi kako se igraju. Na web stranicama iste udruge možete naći edukativne igrice i iz drugih predmeta.

 

Uspoređivanje decimalnih brojeva               IZMIJENJENO (lipanj 2006.)

Ovo je GSP datoteka koju možete koristiti pomoću projektora da biste učenike naveli na pravila za uspoređivanje decimalnih brojeva. Možete je koristiti i kao nastavak GSP datoteke "Decimalni - osnove" koja pojašnjava značenje znamenaka i druge osnovne stvari o decimalnim brojevima. U datoteci je i detaljan opis kako je možemo koristiti na satu.   ( zip (gsp) , 42 KB )

 

Decimalni brojevi na brojevnom pravcu          DORAĐENO (svibanj 2011.)

Ovdje možete naći: GSP datoteku, radni list napravljen u Wordu i PPT prezentaciju. Gsp datoteku možete koristiti pomoću projektora da biste učenike naveli na to kako se decimalni brojevi smještaju na brojevni pravac i da biste kroz nekoliko primjera provježbali isto. Nakon toga učenicima možemo podijeliti (Word) radne listove da i pismeno provježbaju isto, a pomoću PPT prezentacije projiciramo rješenja.    ( zip (gsp), 287 KB )

 

Decimalni brojevi na brojevnom pravcu - apleti          IZMIJENJENO (listopad 2012.)

Ovo je link na stranice na kojima možete naći aplete koji pojašnjavaju kako se decimalni brojevi smještaju na brojevni pravac, a neki apleti sadrže i zadatke za vježbu. Sve aplete možete otvoriti u GeoGebri (jednostavno, na bilo kojem apletu napravite dvostruki klik), a nakon toga možete i pripadnu otvorenu geogebricu snimiti na svoje računalo. Iste aplete možete naći i u Riznici apleta udruge Normala.

 

Zbrajanje decimalnih brojeva napamet            NOVO (svibanj 2013.)

Ovo je PPT prezentacija koju možemo iskoristiti na satu pomoću projektora da bismo s učenicima provježbali kako u jednostavnijim primjerima decimalne brojeve možemo zbrajati napamet. Pripadne zadatke za vježbu možete naći u jednom od donjih materijala (gdje su zadaci za grafofolije i za DZ).  ( zip (ppt), 317 KB )

 

Oduzimanje decimalnih brojeva napamet            NOVO (svibanj 2013.)

Ovo je PPT prezentacija koju možemo iskoristiti na satu pomoću projektora da bismo s učenicima provježbali kako u jednostavnijim primjerima decimalne brojeve možemo oduzimati napamet. Pripadne zadatke za vježbu možete naći u jednom od donjih materijala (gdje su zadaci za grafofolije i za DZ).  ( zip (ppt), 306 KB )

 

Zbrajanje i oduzimanje decimalnih brojeva napamet

U nekim jednostavnijim slučajevima (barem bolji) učenici trebali bi biti u stanju i napamet zbrojiti / oduzeti dva decimalna broja. Provježbajmo i to s njima! Materijal za grafofolije i za zadaću.  (zip (doc), 10 KB )

 

Množenje i dijeljenje s 10, 100 i 1000

Uočavamo li i pojašnjavamo sve detalje koji muče učenike u vezi množenja i dijeljenja decimalnih brojeva s 10, 100 i 1000 ?  (zip (doc), 6 KB )

 

Množenje i dijeljenje decimalnih brojeva dekadskim jedinicima (s 10, 100, 1000...)         (svibanj 2011.)

Ovo su zadaci koje učenicima možemo davati za DZ, ako u udžbeniku po kojem radimo nema dovoljno zadataka za vježbu i savladavanje raznih "cakica".  ( zip (doc), 376 KB )

 

Množenje i dijeljenje decimalnih brojeva dekadskim jedinicama - apleti za uvježbavanje         IZMIJENJENO (listopad 2012.)

Ovo je link na stranice na kojima možete naći aplete za uvježbavanje množenja i dijeljenja decimalnih brojeva dekadskim jedinicama. Sretno! Iste aplete možete naći i u Riznici apleta udruge Normala.

 

Pretvaranje mjernih jedinica za duljinu i površinu - apleti       IZMIJENJENO (listopad 2012.)

Ovo je link na stranice na kojima možete naći aplete za uvježbavanje pretvaranja mjernih jedinica za duljinu i površinu. Sretno!Iste aplete možete naći i u Riznici apleta udruge Normala.

 

Pretvarač mjernih jedinica za duljinu               NOVO (srpanj 2012.)

Na ovoj stranici možete naći pretvarač (metričnih) mjernih jedinica za duljinu. U lijevom stupcu izaberite mjernu jedinicu iz koje pretvrate, u desnom stupcu onu u koju pretvarate, te u polje "Quantity to convert" upišite broj. U polju "Result" prikazat će vam se rješenje. Ovu stranicu koristite da biste provjerili rješenja do kojih ste sami došli, ili da biste otkrili koliko što čega ima (npr. metar centimetara). Ukoliko vas zanimaju i ostale (nemetričke) mjerne jedinice za duljinu, njihov konverter možete naći ovdje ili ovdje.

 

Pretvarač mjernih jedinica za površinu               NOVO (srpanj 2012.)

Na ovoj stranici možete naći pretvarač (metričnih, kvadratnih) mjernih jedinica za površinu. (Za one koji ne znaju engleski, riječ "square" u ovom slučaju znači "kvadratni"). U lijevom stupcu izaberite mjernu jedinicu iz koje pretvrate, u desnom stupcu onu u koju pretvarate, te u polje "Quantity to convert" upišite broj. U polju "Result" prikazat će vam se rješenje. Ovu stranicu koristite da biste provjerili rješenja do kojih ste sami došli, ili da biste otkrili koliko što čega ima (npr. kvadratni metar kvadratnih centimetara). Ukoliko vas zanimaju i ostale (nemetričke) mjerne jedinice za površinu, njihov konverter možete naći ovdje.

 

Sažetak - dijeljenje decimalnog broja prirodnim brojem      (lipanj 2011.)

Ovaj materijal možemo podijeliti učenicima kao podsjetnik na to kako dijelimo decimalan broj prirodnim brojem. Npr. nakon što na satu naučimo i uvježbamo kako se decimalni broj dijeli prirodnim brojem, možemo im podijeliti ove papiriće da si zalijepe u bilježnice (da ne gubimo vrijeme na zapisivanje, a da ipak imaju zapisano koje sve "cakice" koristimo kod tog dijeljenja (a pogotovo što ta objašnjenja ne pišu u svim našim udžbenicima)).  ( doc, 63 KB )
 

Množenje decimalnih brojeva napamet               NOVO (lipanj 2013.)

Ovo je PPT prezentacija koju možemo koristiti pomoću projektora da bismo učenicima pokazali kakve zadatke iz množenja decimalnih brojeva možemo računati napamet, te kako izvršiti taj račun. Kao što bi svatko trebao napamet znati izračunati 3 ·2000 (iako su veliki brojevi), tako i u računu s decimalnim brojevima ima zadataka koje bi trebalo znati rješavati napamet. Niže (na ovoj web stranici) možete naći pripadne zadatke za zadaću.  ( ppt, 749 KB )

 

Dijeljenje decimalnih brojeva napamet               NOVO (lipanj 2013.)

Ovo je PPT prezentacija koju možemo koristiti pomoću projektora da bismo učenicima pokazali kakve zadatke iz dijeljenja decimalnih brojeva možemo računati napamet, te kako izvršiti taj račun. Kao što bi svatko trebao napamet znati izračunati 6000:2 (iako su veliki brojevi), tako i u računu s decimalnim brojevima ima zadataka koje bi trebalo znati rješavati napamet. Niže (na ovoj web stranici) možete naći pripadne zadatke za zadaću.  ( ppt, 394 KB )

 

Množenje i dijeljenje decimalnih brojeva napamet - zadaci za DZ               NOVO (lipanj 2013.)

Ovo su zadaci za DZ, koje treba koristiti zajedno s PPT prezentacijama pomoću kojih ćemo s učenicima provježbati množenje i dijeljenje decimalnih brojeva napamet. PPT prezentacije možete naći gore na ovoj stranici. ( doc, 58 KB )

 

Istraživanje pomoću kalkulatora - decimalni brojevi - ideja            (rujan 2006.)

Ovdje možete naći jedan zadačić pri čijem rješavanju učenici trebaju koristiti kalkulator, a koji ima veze s množenjem i uspoređivanjem decimalnih brojeva.  ( zip (doc), 9 KB )

 

Pjesmica  "Decimalna točka"              NOVO (listopad 2012.)

Pjesmica o decimalnim brojevima i operacijama s njima. Ovdje možete naći verziju za pano i verziju za zadaću (za ponavljanje).  ( zip (doc, pdf), 243 KB )

 

"Decimalna točka" - pjesmica i apleti             NOVO (svibanj 2013.)

Ovdje možete naći pjesmicu "Decimalna točka" u kojoj su uz rimu opisane mnoge stvari koje učimo u ovoj cjelini, a tu su i popratni apleti koji zorno i dinamično prikazuju o čemu pjesmica govori. Ne zaboravite u apletima mijenjati brojeve, parametre... Uživajte! :-)

 

Ponavljanje - decimalni brojevi - PPT            (lipanj 2011.)

Prezentacija za ponavljanje dijela ove cjeline. Namijenjena korištenju pomoću projektora. Sadrži sve u vezi ove cjeline, osim računskih zadataka koje je prirodnije rješavati na ploču. ( pps, 836 KB )

 

Ponavljanje - decimlani brojevi - zadaci za DZ          (lipanj 2011.)

Zadaci za ponavljanje cjeline "Decimalni brojevi", za zadaću. Tu su i rješenja, pa si svatko može prekontrolirati koliko je uspješan. (doc, 517 KB)

 

Ponavljanje - Decimalni brojevi - Magični kvadrat       (travanj 2010.)

Ovdje možete naći zadatke za ponavljanje računskih operacija s decimalnim brojevima. Rješenja zadataka se upisuju u kvadrat, te nastaje magični kvadrat. Općenito o magičnim kvadratima možete naći ovdje. Najtoplije zahvaljujem autoru materijala, prof. Bošku Jagodiću na dopuštenju da materijal objavima na ovim web stranicama. ( zip (pdf), 123 KB )

 

Kviz za ponavljanje decimalnih brojeva - online          NOVO (veljača 2012.)

Ovo je jako zgodan kviz kolege Željka Brčića za ponavljanje ove cjeline. Nakon što riješite kviz, ako ponovo posjetite istu stranicu (ili je osvježite), bit će drugačija pitanja, pa možete još vježbati... Još kvizova kolege Brčića možete naći ovdje.

 

 

 


vrh

 

Križaljka - ponavljanje gradiva 5. razreda               (rujan 2008.)

Ovo je križaljka koju možemo iskoristiti za ponavljanje na kraju 5. ili početku 6. razreda, bilo na satu ili za domaću zadaću. Najtoplije zahvaljujem kolegici Tatjani Brešćanski na dozvoli da križaljku stavim na ove web stranice.   ( zip (doc), 7 KB )

 

 

Popravni ispit

 

Priprema za popravni ispit              (lipanj 2006.)

Ovo je materijal kojeg možemo isprintati i na zadnjem satu matematike podijeliti učenicima koji će ići na popravni ispit. Ovdje su upute kako se pripremiti, tj. što treba naučiti/uvježbati.   ( zip (doc), 26 KB )

 

 

 

početna