Igrice i zabava

 

 

 

Igra Procjena (eng. Estimation)

 

 

Ako znate engleski, zaigrajte gornju igru! Trebate procijeniti koliko puta manji objekt stane u veliki.

Za one koji ne znaju engleski a žele igrati, evo male pomoći da se lakše snađu:

1. kliknite na Play,

2. izaberite nivo (1, 2 ili 3) i kliknite na Play ,

3. Postavljeno vam je pitanje koliko puta manji objekt stane u veliki. U prazno bijelo polje utipkajte svoj odgovor i kliknite na Enter.

4. Nakon klika na Enter, ispiše vam se točno rješenje i komentar kako ste riješili. Odgovor "Too far off!" znači "Predaleko!", a odgovor "Close enough!" znači "Dosta blizu!".

5. Polje accuracy vam prikazuje točnost,

6. Kliknite na "Next" za sljedeći zadatak, a "End" za kraj igre.

Igrica je sa  Interactive Simulations - University of Colorado at Boulder.

 

 

Večer matematike 2013.            NOVO, siječanj 2014.

Glavna manifestacija projekta Matematički znanstveni izazovi: Večer matematike održana je 5. prosinca 2013. u 290 osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. Priključili su se i fakulteti, muzeji, matematičke udruge, društva... Za učenike osnovnih škola Večer matematike obuhvaćala je skup aktivnosti nalik sajmu. Učenici i njihovi roditelji obilazili su pripremljene radne centre i sudjelovali u zabavnim matematičkim aktivnostima. Ovdje možete naći primjere zadataka kakve su rješavali, te opis organizacije. Najtoplije zahvaljujem kolegici Tanji Soucie, voditeljici Nastavne sekcije Hrvatskog matematičkog društva, na pripremi ovog materijala i dozvoli da ga objavim na svojim web stranicama. Gornji link vodi na pdf verziju (953 KB), a ovdje je i doc (2.123 MB), ako želite unijeti izmjene.

 

Zgodne logičke igre        NOVO (ožujak 2012.)

Ovo je link na stranicu udruge Sjedi 5, na kojoj možete naći zgodne mozgalice za vježbanje koncentracije i pamćenja. Upute igrica su na engleskom jeziku, no u većini njih i bez uputa lako možete pogoditi kako se igraju. Na web stranicama iste udruge možete naći edukativne igrice i iz drugih predmeta.

 

Zatvori mačku      NOVO (lipanj 2012.)

Ovo je link na jednu igru u kojoj treba zatvoriti mačku, tj. spriječiti ju da odšeta. Klikćite na svijetla polja, a ona će time potamniti i ograđivati mačku.

 

Super igrice iz osnova računa            NOVO (ožujak 2012.)

Ovo je link na stranicu udruge Sjedi 5, na kojoj možete naći puno zgodnih igrica za uvježbavanje osnova računa. Upute igrica su na engleskom jeziku, no u većini njih i bez uputa lako možete pogoditi kako se igraju. Na web stranicama iste udruge možete naći edukativne igrice i iz drugih predmeta.

 

Mala zbirka matematičkih zanimljivosti                (srpanj 2010.)

Ovo je sken časopisa "Matematički list za učenike osnovne škole - Mala zbirka matematičkih zanimljivosti" u kojem možete naći jako zgodne zadatke: mozgalice, matematičke pošalice, opise nekih matematičkih trikova i matematičkih igara... Izbor i obrada: Emilija Mamuzić. Izdavač: Društvo matematičara Srbije. Zahvaljujem Društvu matematičara Srbije i njegovom predsjedniku dr. Zoranu Kadelburgu na dopuštenju da sken ove zgodne knjižice objavim na svojim web stranicama.    ( zip (pdf), 2.858 KB )

 

Mozgalice:  1234                  (listopad 2010.)

Ovo su linkovi na web stranice Artmedie , na kojima možete naći puno zgodnih logičkih zadačića.

 

Tangram i površina                (travanj 2010.)

Ovdje možete naći PPT prezentaciju u kojoj se objašnjava što je tangram, zadaju se zadaci za slaganje raznih likova, te se uspoređuju njihove površine... Tu je i Word datoteka s modelom tangrama. Najtoplije zahvaljujem autorici prezentacije, kolegici Jeleni Volarov na dopuštenju da prezentaciju prevedem na hrvatski jezik i objavim na svojim web stranicama.   zip ( ppt, doc), 863 KB )

 

Lugram            (ožujak 2011.)

Lugram je igrica slična tangramu - slaganjem određenih geometrijskih likova trebate dobiti zadanu sliku. Na ovoj stranici možete naći download verzije na latinici (3x3, 5x5, 7x7...); u skinutim verzijama nalaze se i upute. Na ovoj stranici možete naći dvije online verzije (3x3) - otvarate ih klikom na fotografije na toj stranici. Na istoj stranici možete pročitati i o kartonskoj verziji lugrama, a preko ovog linka možete i skinuti jednu pdf print-verziju. Ovdje možete naći i program Kvadratura, kao i opise kako ga koristiti. Najtoplije zahvaljujem autoru ovih zgodnih i korisnih igrica g. Branku Lučiću što mi je skrenuo pažnju na linkane web stranice.

 

Poznate igre začinjene matematikom

Članak izašao u MiŠ-u 2003. godine.  ( zip (pdf), 118 KB )

 

Čovječe ne ljuti se! - začinjen matematikom

Igrajući "Čovječe ne ljuti se!" možemo vježbati računanje, npr. s prirodnim i cijelim brojevima, ali i s decimalnima ili razomcima ako izbor zadataka ograničimo na one koji se mogu brzo izračunati napamet. Ovdje su opisana pravila igrice, a pripremljen je i materijal za printanje.  ( zip (doc), 7 KB )

 

Tombola - začinjena matematikom

Ovu bismo igru mogli nazvati i "Bingo - začinjen matematikom". Tu su pravila igrice i materijali za printanje.  ( zip (doc), 12 KB )

 

Memorija - začinjena matematikom

Pravila igre i upute o izradi materijala.  ( zip (doc), 4 KB )

 

Casino       (siječanj 2009.)

Igra kroz koju možemo ponavljati i uvježbavati gradivo. Najtoplije zahvaljujem kolegici Maji Solina na dozvoli da opis igre objavim na svojim web stranicama. ( zip (doc), 9 KB )

 

Matematički rukomet              (siječanj 2009.)

Učenici u parovima rješavaju zadatke, a za svaki točno riješen dobivaju po jednu sličicu za koju se isplati potruditi! U vrijeme Svjetskog rukometnog prvenstva aktualne su sličice rukometaša, a u neko drugo vrijeme umjesto njih možemo koristiti i neke druge (prigodne). Najtoplije zahvaljujem kolegici Maji Solina na dozvoli da opis igre objavim na svojim web stranicama. ( zip (doc), 574 KB )

 

Igre asocijacije i "Otkrijmo sliku" - predlošci               (veljača 2008.)

Ovo je predložak za izradu prezentacija za igre asocijacije i "Otkrijmo sliku". Jednostavno, u pripremljeni predložak ubacite sadržaj koji želite i tako pripremite materijal za svoju nastavu. Najtoplije zahvaljujem kolegici Dubravki Petković na dopuštenju da predložak stavim na svoje web stranice.   ( zip (pot), 29 KB )

 

Upitnici (Mirko Polonijo)                      (siječanj 2007.)

Ovo su dvije PPT prezentacije u kojima možete naći puno zadataka tipa "Nađimo pravilo koje povezuje zadane brojeve i otkrijmo nepoznati broj!". Možemo ih koristiti pomoću projektora na početku ili na kraju školske godine, kao i na drugim manje ozbiljnim satovima. Autor zadataka: Mirko Polonijo; izdavač: Alfa, Zagreb, 2003.; prema ilustracijama Biljane Knebl prezentacije napravila: Mirjana Kluković. Prezentacije su gotove jednake, samo su u jednoj od njih pojednostavljeni zadaci (manji su brojevi).     ( zip (ppt), 163 KB )

 

Ljepota matematike             (veljača 2009.)

Power Point prezentacija koja prikazuje nekoliko zanimljivih matematičkih jednakosti...  Originalnu prezentaciju možete naći na http://www.slideshare.net/Diramar .

 

Mozgalice                        (veljača 2008.)

U ovoj prezentaciji možete neći nekoliko zgodnih mozgalica za zabavu. Originalnu prezentaciju na engleskom jeziku možete naći na http://www.raisesmartkids.net/ . Najtoplije zahvaljujem autorici Inni Shapiro na dopuštenju da prezentaciju stavim na ove web stranice.  ( zip (ppt), 29 KB )

 

Mozgalice na vagi                 (listopad 2007.)

U ovoj PPT prezentaciji možete naći puno zgodnih zadataka vezanih uz vaganje. Originalnu prezentaciju na engleskom jeziku možete naći na http://www.raisesmartkids.net/ . Najtoplije zahvaljujem autorici Inni Shapiro na dopuštenju da prezentaciju stavim na ove web stranice.  ( zip (ppt), 76 KB )

 

Mozgalice sa škarama               (siječanj 2008.)

U ovoj PPT prezentaciji možete naći puno zgodnih zadataka vezanih uz rezanje likova, papira, slika... Originalnu prezentaciju na engleskom jeziku možete naći na http://www.raisesmartkids.net/ . Najtoplije zahvaljujem autorici Inni Shapiro na dopuštenju da prezentaciju stavim na ove web stranice.  ( zip (ppt), 75 KB )

 

Mozgalice iz crtanja                        (svibanj 2008.)

Ovo je PPT prezentacija sa mozgalicama vezanim uz crtanje. Originalnu prezentaciju na engleskom jeziku možete naći na http://www.raisesmartkids.net/ . Najtoplije zahvaljujem autorici Inni Shapiro na dopuštenju da prezentaciju stavim na ove web stranice.  ( zip (ppt), 26 KB )

 

Najljepši logički zadaci - gimnastika uma         (lipanj 2009.)

Ovo je (skenirana) knjižica prof. Milana Šarića u kojoj možemo naći puno prekrasnih i zanimljivih mozgalica!!! Vjerujem da će mnogi među vama nestrpljivo navaliti na rješavanje. Najtoplije zahvaljujem autoru na dopuštenju da knjižicu  skeniram i objavim na ovim web stranicama.   ( zip (pdf), 4.3 MB )

 

Glavolomije               (lipanj 2010.)

Ovo je (skenirana) knjižica prof. Milana Šarića u kojoj možemo naći puno zadataka iz zanimljive, rekreativne, glavolomne matematike, uključujući i zadatke s raznih natjecanja. Najtoplije zahvaljujem autoru na dopuštenju da knjižicu  skeniram i objavim na ovim web stranicama.   ( zip (pdf), 6.26 MB )

 

Magični kvadrati                  (travanj 2010.)

Što su magični kvadrati? Kako ih popunjavamo? Odgovore na ta pitanja možete naći u ovom materijalu, a tu su i zadaci za ponavljanje čija rješenja upisujemo u magične kvadrate. Najtoplije zahvaljujem autoru materijala, prof. Bošku Jagodiću na dopuštenju da materijal objavim na ovim web stranicama.  ( zip (pdf), 1.375 KB )

 

Zadaci za zabavu - ideja

Opis jedne ideje kako se igrati na npr. zadnjem satu u polugodištu (u bilo kojem razredu).  ( zip (doc), 4 KB )

 

Zabavna matematika na početku 5. razreda

Zabavni zadaci za zagrijavanje na početku 5. razreda.  ( zip (doc), 9 KB )

 

Pjesmica o nuli                       (rujan 2010.)

Ovo je link na pjesmicu kolegice Dubravke Glasnović-Gracin koja je davne 2000. godine izašla u časopisu MiŠ. Zgodno za staviti na pano. 

 

Otkrijmo sliku -uvježbavanje/ponavljanje osnova računa                 IZMIJENJENO (listopad 2009.)

Ovo je PPT prezentacija koju možemo iskoristiti pomoću projektora da bismo na zanimljiv način ponovili zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje.   ( zip (pps), 511 KB )

 

Još malo zabavne matematike                 (travanj 2008.)

Ovdje možete naći još nekoliko zabavnih zadataka koje možete iskoristiti za zagrijavanje na početku 5. razreda, bilo na satu ili za zadaću. Najtoplije zahvaljujem kolegici Lidiji Matić na dopuštenju da ove zadatke stavim na svoje web stranice.  ( zip (doc), 35 KB )

 

Vježbajmo množenje

Ovdje je igra za uvježbavanje tablice množenja (klasične), ali i obrata (kliknite na "množitelj" ili "podijeli")...

 

Igrica je sa  Interactive Simulations - University of Colorado at Boulder.

 

 

Radni list - tablica množenja            (veljača 2009.)

Radni listi za ponavljanje tablice množenja. Nakon rješavanja zadataka koriste se dobiveni parovi (rješenja + slova) da bi se dobila imena neobičnih australijskih životinja. Možemo koristiti na dopunskoj ili redovnoj nastavi, kao i za rad s učenicima po prilagođenom programu. Najtoplije zahvaljujem autorima Pavlu Volarovu i Jeleni Volarov na dopuštenju da radni list objavim na ovim web stranicama.   ( zip (doc), 18 KB )

 

Puzzle - tablica množenja i dijeljenja            DORAĐENO (studeni 2007.)

Ovaj materijal možete iskoristiti za ponavljanje tablice množenja i dijeljenja na dopunskoj nastavi, na redovnoj nastavi za rad s učenicima po prilagođeno programu itd. Rješavajući zadatke učenici slažu sliku. Najtoplije zahvaljujem fotografu  Jesusu Rodriguezu ( http://jesusrodriguez.eu ) na dopuštenju da njegove fotografije koristim u ovom materijalu i objavim na webu.  ( zip (doc), 612 KB )

 

Spajalica - osnovne računske operacije              (rujan 2009.)

Radni list sa zadacima iz osnova računa. Nakon što se riješe svi zadaci, točke iz spajalice treba spojiti u skladu s redoslijedom dobivenih rješenja. Ako se sve točno napravi, dobiva se zgodan crtež.  ( zip (doc), 11 KB )

 

Krugovi u žitu            (listopad 2009.)

PPT prezentacija s fotografijama krugova u žitu. Zgodna kao uvod u krug i kružnicu te motivacija da učenici i sami pokušaju napraviti slične 'krugove u žitu'. Najtoplije zahvaljujem autorici prezentacije kolegici Marijani Karničnik na dopuštenju da prezentaciju objavim na ovim web stranicama.   ( zip (pps), 2 615 KB )

 

Ponavljanje - memory igrica - 5. razred          (ožujak 2006.)

Ovo je GSP-datoteka koju možete koristiti pomoću projektora da biste s učenicima kroz igru ponovili osnovno u vezi geometrijskih likova. Zadatke je smislila kolegica Mirjana Kluković.  Ideja izrade memory igrice u GSP-u: Goran Stajčić i Tamara Nemeth. ( zip (gsp), 7 KB )

 

Pojam razlomka - apleti                  (rujan 2010.)

Ovo je link na aplete iz Riznice matematičkih apleta udruge Normala, koji na zanimljiv način pojašnjavaju pojam razlomka. Jednostavno, čitajte tekstove na linkanoj stranici te koristite aplete u skladu s uputama. Aplete odnosno pripadne geogebrice si možete snimiti na računalo tako da napravite dvostruki klik na bilo koji aplet - time će se on otvoriti u GeoGebri, te si ga možete snimiti, a možete unijeti i željene promjene te snimiti. Ostale aplete u vezi razlomaka možete naći ovdje; izaberite jedan od naslova uz lijevi rub ekrana.

 

DAN-NOĆ ili BROJNIK-NAZIVNIK                  (listopad 2010.)

Ovo je opis igrice koju možemo igrati da bi se lakše zapamtilo koji dio razlomka se zove brojnik a koji nazivnik. ( zip (doc), 5 KB )

 

Razlomak kao dio skupine - apleti                (rujan 2010.)

Ovo je link na aplete iz Riznice matematičkih apleta udruge Normala, koji na zanimljiv način pojašnjavaju razlomak kao dio skupine (npr. koliko je 3/7 od 14) . Jednostavno, čitajte tekstove na linkanoj stranici te koristite aplete u skladu s uputama. Aplete odnosno pripadne geogebrice si možete snimiti na računalo tako da napravite dvostruki klik na bilo koji aplet - time će se on otvoriti u GeoGebri, te si ga možete snimiti, a možete unijeti i željene promjene te snimiti. Ostale aplete u vezi razlomaka možete naći ovdje; izaberite jedan od naslova uz lijevi rub ekrana.

 

Apleti o mješovitim brojevima                 (rujan 2010.)

Ovo je link na aplete iz Riznice matematičkih apleta udruge Normala, koji na zanimljiv način pojašnjavaju pojam mješovitog broja. Jednostavno, čitajte tekstove na linkanoj stranici te koristite aplete u skladu s uputama. Aplete odnosno pripadne geogebrice si možete snimiti na računalo tako da napravite dvostruki klik na bilo koji aplet - time će se on otvoriti u GeoGebri, te si ga možete snimiti, a možete unijeti i željene promjene te snimiti. Ostale aplete u vezi razlomaka možete naći ovdje; izaberite jedan od naslova uz lijevi rub ekrana.

 

Razlomcima do poslovica i lijepih misli - 5. razred           (travanj 2006.)

Zadaci za razonodu - ako razumijemo razlomke, primjenom znanja na ove zadatke doći ćemo do lijepih misli i poslovica. Ovdje ćete naći i zadatke koje su smislili moji učenici. Ideja izrade ovakvih zadataka: Marijana Vrzić.   ( zip (doc), 16 KB )

 

Zbrajanje i oduzimanje razlomaka - Kojim putem do sira?    ISPRAVLJENE POGREŠKE (listopad 2008.)

Zadaci iz zbrajanja i oduzimanja razlomaka, prirodnih i mješovitih brojeva (jednakih nazivnika). Budući da su u svim zadacima jednaki nazivnici, ovo je zgodno za uvježbavanje računanja napamet, međutim ne smijemo zaboraviti srediti rezultat! Točnim rješavanjem i sređivanjem rezultata dobivamo put kojim miš ide do sira. Najtoplije zahvaljujem kolegici Ireni Mezei-Belovai na dopuštenju da ovaj zgodni materijal stavim na ove web stranice.  ( zip (pdf), 33 KB )

 

Rode i Čigoč                 (svibanj 2008.)

Ovo su radni listovi koje sam pripremila za učenike 5., 6. i 8.  razreda kad smo išli na terensku nastavu u Čigoč - Europsko selo roda. Na pomoćnim radnim listovima nalaze se zadaci vezani uz gradivo 5., 6. odnosno 8. razreda, a rješavanjem tih zadataka dobivaju se parovi broj-slovo koje kasnije koristimo da bismo na drugom listu "Rode i Čigoč" otkrili riječi koje nedostaju (radni list "Rode i Čigoč" isti je za sve razrede).       ( zip (doc), 140 KB )

 

Korelacija: matematika - vjeronauk                 (siječanj 2011.)

Ovdje možete naći radni list na kojem su zadaci u kojima treba primijeniti znanje iz vjeronauka i matematike. Sastavili su ga učenici OŠ "Kman - Kocunar" iz Splita. Najtoplije zahvaljujem njihovoj vjeroučiteljici, kolegici Sanji Sinovčić na dozvoli da materijal objavim na svojim web stranicama. ( zip (doc), 1157 KB )
 

Super igrice iz decimalnih brojeva            NOVO (ožujak 2012.)

Ovo je link na stranicu udruge Sjedi 5, na kojoj možete naći puno zgodnih igrica za uvježbavanje raznih stvari o decimalnim brojevima. Upute igrica su na engleskom jeziku, no u većini njih i bez uputa možete pogoditi kako se igraju. Na web stranicama iste udruge možete naći edukativne igrice i iz drugih predmeta.

 

Križaljka - ponavljanje gradiva 5. razreda                   (rujan 2008.)

Ovo je križaljka koju možemo iskoristiti za ponavljanje na kraju 5. ili početku 6. razreda, bilo na satu ili za domaću zadaću. Najtoplije zahvaljujem kolegici Tatjani Brešćanski na dozvoli da križaljku stavim na ove web stranice.   ( zip (doc), 7 KB )

 

Zbrajanje i oduzimanje razlomaka - Kojim će putem mišić do sira?      ISPRAVLJENE POGREŠKE (listopad 2008.)

Zadaci iz zbrajanja i oduzimanja razlomaka, prirodnih i mješovitih brojeva (različitih nazivnika). Točnim rješavanjem i sređivanjem rezultata dobivamo put kojim mišić ide do sira. Najtoplije zahvaljujem kolegici Ireni Mezei-Belovai i njezinoj učenici Sintiji Guljaš (autorici materijala) na dopuštenju da ovaj zgodan materijal stavim na ove web stranice.  ( zip (pdf), 44 KB )

 

Razlomci - uvježbavanje - Nađi mudru izreku!                 (rujan 2007.)

Zadaci s više računskih operacija i sa zagradama. Nakon što ih riješimo, dobivamo mudru izreku. Najtoplije zahvaljujem autorici Ireni Mezei-Belovai na dopuštenju da ovaj zgodni materijal stavim na ove web stranice.  ( zip (pdf), 200 KB )

 

Tko će točnije? - prije uvoda u cijele brojeve - 6. razred

Zadaci za zagrijavanje prije prelaska na cjelinu "Cijeli brojevi", a koji nas podsjećaju na cijele brojeve. 6. razred.  ( zip (doc), 9 KB )

 

Puzzle - računske operacije sa cijelim brojevima             (studeni 2007.)

Ovaj materijal možemo iskoristiti za ponavljanje i/ili uvježbavanje računskih operacija sa cijelim brojevima na dopunskoj ili na redovnoj nastavi. Rješavajući zadatke učenici slažu sliku. Najtoplije zahvaljujem fotografu  Jesusu Rodriguezu ( http://jesusrodriguez.eu ) na dopuštenju da njegove fotografije koristim u ovom materijalu i objavim na webu.  ( zip (doc), 985 KB )

 

Super igrice iz cijelih brojeva            NOVO (ožujak 2012.)

Ovo je link na stranicu udruge Sjedi 5, na kojoj možete naći puno zgodnih igrica za uvježbavanje raznih stvari o cijelim brojevima. Upute igrica su na engleskom jeziku, no u većini njih i bez uputa možete pogoditi kako se igraju. Na web stranicama iste udruge možete naći edukativne igrice i iz drugih predmeta.

 

Otkrijmo sliku - ponavljanje računskih operacija sa cijelim brojevima                  IZMIJENJENO (listopad 2009.)

Ovo je PPT prezentacija koju možemo iskoristiti pomoću projektora da bismo na zanimljiv način ponovili zbrajanje, oduzimanje, množenje i dijeljenje cijelih brojeva.   ( zip (pps), 470 KB )

 

Cijeli brojevi - složi sliku - radni list za DZ        (studeni 2007.)

Ovaj radni list možemo dati učenicima za DZ nakon što su savladali sve četiri računske operacije sa cijelim brojevima. Učenici rješavajući zadatke sparuju zadatke s rješenjima i usput lijepe dijelove slike na zadanu tablicu. Ako sve točno izračunaju i uredno zalijepe, dobivaju sliku. Najtoplije zahvaljujem fotografu  Jesusu Rodriguezu ( http://jesusrodriguez.eu ) na dopuštenju da njegove fotografije koristim u ovom materijalu i objavim na webu.  ( zip (doc), 63 KB )

 

Otkrijmo sliku - uvod u jednadžbe                  IZMIJENJENO (listopad 2009.)

Ovu PPT prezentaciju možemo iskoristiti pomoću projektora da bismo se u uvodu u ovu cjelinu na zanimljiv način podsjetili što su to jednažbe i što znači riješiti jednadžbu.   ( zip (pps), 91 KB )

 

Isječak iz zadaće "Uvod u jednažbe" + spajalica                        (travanj 2010.)

Ovo je isječak iz zadaće koju zadajem kad radimo uvod u cjelinu "Linearne jednadžbe" (5. cjelina u 6. razredu) - onaj dio koji sadrži spajalicu koja nas vodi do zgodne sličice. Cijelu zadaću, kao i opis tih uvodnih sati, možete naći pod materijalima za 6. razred (5. cjelina).  ( zip (doc), 14 KB )

 

Rješavanje jednadžbi - uvježbavanje - Što je tolerancija?             (studeni 2007.)

Ovo su radni listovi koje možemo dati učenicima za DZ. Nakon što riješe zadane jednadžbe, učenici trebaju njihova rješenja naći u donjim tablicama, te ispod svakog rješenja upisati slovo - nepoznanicu iz te jednadžbe. Time dobivaju odgovor na pitanje "Što je tolerancija", na hrvatskom i na engleskom jeziku.  ( zip (doc), 113 KB )

 

Cijeli brojevi i jednadžbe (+spajalica) - ponavljanje - zadaci za DZ           (travanj 2010.)

Budući da u 7. razredu sa cijelim brojevima gotovo niti ne računamo do ove cjeline, na početku ove cjeline treba ponoviti taj račun, kao i rješavanje jednadžbi. Ovdje su popratni zadaci koje možemo zadati za zadaću (iz tog ponavljanja), a ujedno i spajalica; ako se točno riješe zadaci i spoje točke u skladu s redoslijedom rješenja, dobiva se zgodna sličica.   ( zip (doc, pdf), 65 KB )

 

Potapanje brodova            NOVO (listopad 2011.)

Mnogi od nas su već igrali ovu igricu, no ovdje imamo verziju prilagođenu koordinatnom sustavu u ravnini kakvog upoznajemo u ovoj cjelini. Najtoplije zahvaljujem kolegici Ivani Grbin na dozvoli da ovaj zgodan materijal objavim na webu. ( zip (doc, pdf), 359 KB )

 

Jednostavni algebarski izrazi sa i bez kvadrata - nađi državu!         (listopad 2007.)

Na ovom radnom listu ima puno kratkih algebarskih izraza koje treba srediti (dakle, za uvježbavanje osnova). Nakon što se sve riješi, dobiva se naziv države iz koje su fotografije na dnu stranice. Najtoplije zahvaljujem fotografu Jesusu Rodriguezu na dopuštenju da njegove fotografije koristim u ovom materijalu i objavim na svojim web stranicama. Ove fotografije, kao i još puno drugih (jednako prekrasnih) možete naći na  http://jesusrodriguez.eu .  ( zip (doc), 528 KB )  

 

Osnosimetrični likovi                (svibanj 2010.)

PPT prezentacija koja sadrži puno zgodnih osnosimetričnih slika, te pojašnjava po čemu prepoznajemo je li neki lik osnosimetričan. Ukratko se objašnjava i kako pronaći osnosimetričnu sliku nekog lika (najjednostavniji slučajevi). Najtoplije zahvaljujem autorici Jeleni Volarov na dozvoli da ovu zgodnu prezentaciju objavim na svojim web stranicama.   ( zip (ppt), 1.991 KB )

 

Centralnosimetrični likovi                (svibanj 2010.)

PPT prezentacija koja sadrži puno zgodnih centralnosimetričnih i osnosimetričnih slika, te pojašnjava po čemu prepoznajemo je li neki lik centralnosimetričan. Ujedno ponavljamo i što znamo o osnosimetričnim likovima.   ( zip (ppt), 1.982 KB )

 

Mozgalice                     UREĐENO  (siječanj 2008.)

Materijal kojeg možete staviti na pano, a možete ga iskoristiti i za zabavu (u bilo kojem razredu) na "manje ozbiljnim" satovima.  ( zip (doc), 625 KB )

 

Mozgalice sa šibicama

Materijal kojeg možete staviti na pano, a možete ga iskoristiti i za zabavu (u bilo kojem razredu) na "manje ozbiljnim" satovima.  ( zip (doc), 6 KB )

 

Pogodi zamišljeni broj!

Trik iz Miki Mausa. Za razonodu, može se izvoditi i pred cijelim razredom.  ( zip (doc), 6 KB )

 

Veze među prirodnim brojevima             (srpanj 2007.)

Ovo je PPT prezentacija koju možete iskoristiti za dodatnu nastavu, ali i na "manje obaveznim satovima" (na kraju polugodišta i sl.). U njoj su razni zadaci vezani uz odnose među prirodnim brojevima. Može se iskoristiti i za samostalan rad učenika na računalima (tu su i zadaci i rješenja s objašnjenjima). Originalnu prezentaciju na engleskom jeziku možete naći na http://www.raisesmartkids.net/ . Najtoplije zahvaljujem autorici prezentacije Inni Shapiro na dopuštenju da prezentaciju stavim na ove web stranice.  ( zip (ppt), 349 KB )

 

Logički zadaci           (srpanj 2007.)

Ovo je PPT prezentacija koju možete iskoristiti za dodatnu nastavu, ali i na "manje obaveznim satovima" (na kraju polugodišta i sl.). Može se iskoristiti i za samostalan rad učenika na računalima (tu su i zadaci i rješenja s objašnjenjima). Originalnu prezentaciju na engleskom jeziku možete naći na http://www.raisesmartkids.net/ . Najtoplije zahvaljujem autorici prezentacije Inni Shapiro na dopuštenju da prezentaciju stavim na ove web stranice.  ( zip (ppt), 60 KB )

 

Cijeli brojevi - zadaci za zabavu              (kolovoz 2007.)

Ovo je PPT prezentacija s nekoliko zgodnih zadataka o cijelim brojevima. Najljepše se zahvaljujem autorici Inni Shapiro na dozvoli da prezentaciju prevedem i stavim na ove web stranice.   ( zip (ppt), 69 KB )

 

Otkrijmo sliku - jednostavni algebarski izrazi                  IZMIJENJENO (listopad 2009.)

Ovu PPT prezentaciju možemo iskoristiti pomoću projektora da bismo na zanimljiv način ponovili kako se sređuju jednostavni algebarski izrazi.   ( zip (pps), 150 KB )

 

Deset događaja iz povijesti svemira - kroz potencije broja 10                    (travanj 2009.)

Ova web stranica prikazuje 10 događaja iz povijesti svemira kroz potencije broja 10. Autor originalne stranice na engleskom jeziku: Keith Enevoldsen. Link na originalnu stranicu: http://thinkzone.wlonk.com/TenEvent/TenEvent.htm . Najtoplije zahvaljujem autoru na dopuštenju da stranicu prevedem na hrvatski jezik i objavim u sklopu svojih web stranica.

 

Osna simetrija, centralna simetrija, translacija i rotacija - programčići         (rujan 2009.)

Ovo su "programčići" pomoću kojih možemo demonstrirati sva 4 preslikavanja ravnine koje radimo u ovoj cjelini. Jednostavno, pomoću miša crtamo željeni crtež, a istovremeno se pojavljuje slika. Najtoplije zahvaljujem dr. Margiti Pavleković na dozvoli da ove uratke studenata s Učiteljskog fakulteta iz Osijeka objavim na svojim web stranicama.  ( zip (exe), 25 KB )

 

Matematika: za 1. razred,  za 2. razred,  za 3. razred,  za 4. razred osnovne škole - fantastične igrice kolegice Ines Falak napravljene za niže razrede osnovne škole, a mogu se koristiti i u višima npr. na dopunskoj.

 

Prevezi putnike preko rijeke - IQ igrica           (travanj 2007.)

Igrica u Excel-u, zgodna za razvijanje logičkog razmišljanja. Original možete naći na http://www.arcadebliss.com/river-iq-game.htm . Najtoplije zahvaljujem http://www.arcadebliss.com na dopuštenju da igricu stavim i na svoj web.       ( zip (xls), 454 KB )

 

Žabica preko žabice               (srpanj 2007.)

Igrica u Excel-u, zgodna za razvijanje logičkog razmišljanja. Original možete naći na http://www.addictinggames.com/frogleap.html . Najtoplije zahvaljujem http://www.addictinggames.com na dopuštenju da igricu stavim na svoj web.     ( zip (xls), 234 KB )

 

Multitasking test                (siječanj 2008.)

Provjerite svoju brzinu i spretnost...

 

Rubikova kocka             (svibanj 2007.)

Rubikova kocka je odlična i vrlo zanimljiva vježba za naše moždane vijuge, prikladna za svaku dob i mjesto. Ovdje možete naći upute kako složiti Rubikovu kocku i još neke zanimljivosti o njoj...      ( zip (doc), 60 KB )

 

Optičke iluzije                        DORAĐENO (veljača 2008.)

Materijal za pano. Zanimljiv je jer sadrži primjere u kojima nam naše oči daju drugačije informacije o onome što gledamo od onoga što zaista jest.    ( zip (doc), 1163 KB )

 

Iluzije - prezentacija                       (listopad 2010.)

PPT prezentacija s nekoliko iluzija.  ( zip (pps), 338 KB )

 

Domino - oznake iz teorije skupova i geometrija           (kolovoz 2009.)

Izrežite priložene kartice, zalijepite ih na karton i igrajte domino - sparujte oznake s odgovarajućim sličicama. Najtoplije zahvaljujem autorici kartica kolegici Mezei-Belovai Ireni na dopuštenju da ove materijale objavim na ovim web stranicama.    ( zip (pdf), 202 KB )

 

Zabavni apleti            (rujan 2010.)

Ovo je link na web-stranicu iz Riznice matematičkih apleta udruge Normala. Uz lijevi rub ekrana izaberite naslov koji vas zanima.

 

 

 

početna